lørdag 24. august 2013

Svai rygg

Av og til kommer det folk til meg som sier de er for svai i ryggen. I mine 13 år som Alexanderteknikk-lærer har jeg ennå ikke møtt noen som er så svai at det er noe problem. Det er snakk om en naturlig svai, men så har personen kanskje en oppfatning om at ryggen skal være nærmest flat, på lignende måte som han eller hun tror magen skal være flat. Om ryggen, dvs. korsryggen, er mer svai enn den strengt tatt behøver å være vil det normalt ordne seg etterhvert som Alexanderteknikk-timene gjør at de blir mindre anspent og generelt i stand til å være mer naturlig oppreist.

Korreksjoner
Det verste du kan gjøre er å forsøke å korrigere svai ved å vippe på bekkenet og holde det fast i en ny posisjon. Det låser hele kroppen. Særlig går det utover pusten. Det er umulig å puste fritt om bekkenet er låst.

En fysioterapeut vil ofte skylde på «hofteleddsbøyerne», ilio-psoas-musklene, og forsøke å tøye dem. De kan for så vidt ha rett i at disse musklene kan være stramme, og det kan ha noe for seg å tøye ut. Men å tøye hofteleddsbøyerne løser bare problemet midlertidig. Hofteleddsbøyerne må være stramme på grunn av noe, og om ikke det gjøres noe med årsaken vil tøying av musklene bare være en midlertidig kompensering som mister sin effekt den dagen du slutter å tøye.

Problemet med forsøk på korreksjon av svai rygg er at det gjøres lokalt. Det er uhensiktsmessig å gjøre justeringer horisontalt, ved å korrigere bekkenposisjon eller ved å stramme mage og rygg, når den naturlige organiseringen av muskel-skjelettsystemet skjer vertikalt, i lengderetningen mellom hode, bekken og føtter.

Re-organisering
Om korsryggen er for svai er det aldri bare i korsryggen det er noe galt, (eller hofteleddsbøyerne). Når noen har svai rygg har de generelt «dårlig holdning». Normalt vil det bety en kombinasjon av kollaps og sammenpressing av hele ryggsøyla, noe som gjør at kurvene i ryggen blir litt større enn de behøver å være. Samtidig er vanligvis beina anspent, (inkludert hofteleddsbøyerne), slik at kroppen på en måte er sammenpresset mellom hode og føtter.

I Alexanderteknikk følger vi den naturlige organiseringen av kroppen, og begynner med hodet, siden hodet er den viktigste delen av kroppen. Vi går alltid med hodet først. Når du gir slipp på hodet vil det indirekte bety at du ikke lenger presser hodet ned på ryggsøyla. Slutter du å presse ryggsøyla sammen vil svaien i korsryggen kunne bli mindre.

Siden vekten av hodet er størst foran innebærer det å gi slipp på hodet også å la vekten av hodet aktivere de dype musklene nedover langs ryggsøyla. I Alexanderteknikken beskriver vi dette som: å la nakken være fri slik at hodet går fram og opp, slik at ryggen kan bli lengre og bredere. Dette er en naturlig prosess som skjer hele tiden. Det er ikke noe det er mulig å gjøre direkte, men mentalt kan vi gi beskjed til oss selv om det, og dermed minne eller oppmuntre kroppen til å la det skje.

Effekten av vårt innebygde «anti-gravitasjons-system» er å gjøre kroppen lengre og bredere. Det inkluderer beina også. Bakkekontakten er selvfølgelig viktig, og gir du slipp på spenning som holder føttene vil musklene oppover i beina,(inkludert iliopsoas), følge etter.

Sagt på en enkel måte er for mye svai i korsryggen en konsekvens av at hodet og føttene trekkes mot hverandre slik at det bli «bulk» på midten av kroppen. Løsningen er å sende hode og føtter i hver sin retning slik at «bulken» blir mindre.

Ryggsmerter og svai rygg
Forskning som er gjort tyder på at det ikke er noen sammenheng mellom svai i korsryggen og ryggsmerter. For at svai rygg, eller «lordose» som det kalles, skal være et problem må den antagelig være ganske ekstrem. Som nevnt kan jeg ikke huske å ha vært borti det i min praksis.

Alle som har kommet til meg og klaget over svai rygg har hatt en helt naturlig kroppsform. Om de har hatt noen helsemessige problemer har ikke graden av svai i ryggen hatt betydning. Men det ser ut til at enkelte grupper av helsepersonell uforvarende skremmer folk med «lordose». Det er bare tull og det bør de slutte med!

Selv synes jeg det er mye mer urovekkende å kjenne på en rygg som har blitt så mishandlet med «ryggøvelser» at kurven er nesten borte. Korsryggen skal være svai. Kurvene i ryggen er der for støtdemping.

Hvor mye svai man har i ryggen er veldig individuelt. Det beste rådet jeg kan gi deg er å akseptere formen på kroppen din. Hvis du uroer deg for «svai rygg» bør du finne noe viktigere å bekymre deg over.


Relaterte blogginnlegg:
Skeiv rygg


Blogglisten

1 kommentar: