lørdag 10. august 2013

Mercedes til 50 kroner

En gang i forrige årtusen gikk jeg på videregående skole i Molde, eller «gymnaset» som det het den gangen. I foajeen ble brukte bøker hver høst solgt videre til elever på neste klassetrinn. Jeg husker en fyr som prøvde å selge ei bok som ikke var pensum. Det var ei bok om studieteknikk. Hans salgsargument var som følger:
«Kjøper du denne lærer du raskere og du får bedre karakterer. Får du bedre karakterer får du bedre utdannelse, og med bedre utdannelse får du høyere lønn og kan kjøpe deg en Mercedes. Kjøp en Mercedes til kun 50 kroner!»

God utdanning er ikke alltid nødvendig for å tjene masse penger. Det vet vi som er fra Molde. (jamfør Røkke og Gjelsten og I). Men utdanning gir større muligheter. I det hele tatt er det å lære viktig for et godt liv. Vi blir født hjelpeløse, med stort behov og potensiale for å lære, og lære gjør vi hele livet. Med rette sies det at vi lever så lenge vi lærer.

John Dewey var en amerikansk filosof som har hatt stor innvirkning på moderne pedagogikk. Han var en ivrig forkjemper for Alexanderteknikken og skrev forord til to av Alexanders bøker. I forordet til The Use of the Self skriver han om Alexanderteknikken at:

«It bears the same relation to education that education itself bears to all other human activities.»

Alexanderteknikken handler om hvordan vi bruker oss selv, om vanene vi har, og aller mest om avlæring av dårlige vaner så vi ikke stivner i en form og ikke er i stand til å lære og tilpasse oss. På den måten kan vi holde oss unge ettersom årene går, og fortsette å lære kontinuerlig.

Som med boken i studieteknikk så må Alexanderteknikken brukes for å være til nytte. Står boken i bokhylla blir det ingen Mercedes. Den må brukes, og metodene som læres må anvendes. Ellers er investeringen på 50 kroner bortkastet.
Slik er det med Alexanderteknikken også. Den må brukes i dagliglivet for å ha en effekt, og gjøre en forskjell over tid. Men jo mer du bruker Alexanderteknikken, jo mer vil du ha nytte av den.

I stedet for å ende opp som en rusten og skakkjørt Skoda vil du kunne bevege deg lett og elegant, som en stilig, velholdt Mercedes.

Relaterte blogginnlegg:
Langsiktig investering

Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar