lørdag 29. mai 2010

Blokkade

I Gaza lever 1,5 millioner mennesker innesperret. En konvoi på sju skip er på vei med nødhjelp og bygningmaterialer. Den Israelske marine ligger klar for å stoppe dem.

Det å være i stand til å stoppe noe betyr at du er i kontroll. Det er like viktig i det indre som i det ytre. Vi mennesker må kunne stoppe oss selv for å være i kontroll, for å kunne velge hvordan vi skal handle. Måten vi stopper på er avgjørende. Det må skje på en fredelig måte, for stoppet skal bety at vi får frihet til å velge å gå i hvilken som helst retning etterpå.


I Alexanderteknikken brukes begrepet «inhibition» om det å stoppe. Noen ganger oversettes det med «hemming», som overhodet ikke passer. Hemming betyr fortrenging, en slags blokkade. Å blokkere er ikke en fredelig måte å stoppe på, det blir som å prøve å stoppe én uvane med en annen.


For å illustrere forskjellen mellom å stoppe ved å gjøre noe, og det å bare la være å gjøre noe, kan du eksperimentere med å gå i raskt tempo og stoppe helt opp underveis. Du kan eksperimentere med å stoppe på to ulike måter: ved å aktivt spenne muskler, eller du kan prøve å bare å slutte å gå. Stopper du uten spenning vil leddene være mye friere.


Dette er bare en illustrasjon, for noen ganger må vi bruke muskelspenning for å stoppe en bevegelse. Men det betyr ikke at du behøver å stivne til.


Når du bøyer deg ned for å plukke opp noe kan du la tyngdekraften gjøre jobben. Men på ett tidspunkt må du stoppe bevegelsen med muskelspenning før du ender på gulvet. Når du reiser deg opp i igjen kan du legge merke til om det blir lettere å puste. Blir det lettere er det stor sannsynlighet for at du holdt pusten når du bøyde deg ned. Du stivnet. Å stoppe (inhibition) skal ikke være å stivne, for å stivne er å gjøre noe.


Inhibition betyr ganske enkelt å la være å gjøre noe. Det høres enkelt ut, og er i prinsippet enkelt, men er noe alle bør gjøre mye oftere. Stoppe på en fredelig måte.


Hvis du bøyer deg ned ved å la hodet og hofter slippe i hver sin retning, og knær og hofter i hver sin retning, da åpner du opp. Du bevarer lengden og bredden i ryggen og friheten til å puste. Du unngår å blokkere.


Gaza puster ikke fritt, innestengt mellom Israel og Egypt, og med Hamas på ryggen. Samfunnet er i ferd med å kveles. Det blir ingen løsning før det blir en fredelig stopp. Ingen kan leve uten å puste.


Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar