lørdag 6. september 2014

Tiramisu

Tiramisu betyr «trekk meg opp» og er ifølge rykter en dessert oppfunnet av en kokk med kjærlighetssorg. Den skal ha en oppkvikkende effekt, blant annet fordi den inneholder kaffe.

Navnet sier noe om sammenhengen mellom fysisk og mental tilstand og ordene vi bruker for å beskrive tilstanden. Vi er «ovenpå» når vi er opplagte, hvis ikke trenger vi kanskje en «opp»-muntring.

«Opp» er et ord ofte brukt i Alexanderteknikken. Feil eller uorganisert spenning i muskelskjelett-systemet gjør at vi enten kollapser eller presser oss sammen. I begge tilfeller går vi nedover. I stedet tenker vi opp. Vi tenker opp fra bakken, så vi inkluderer «ned» også.

Å komme opp er en prosess som skjer i kombinasjon mellom intensjonen om å bli lengre og bredere, og utnyttelsen av forholdet mellom hodet, nakken og ryggen. Hvis vi lar hodet gå «fram og opp» vil hodet, på grunn av utformingen av nakke og rygg, bidra til å reise ryggsøylen opp. Med andre ord kan du la hodet «trekke deg opp», som tiramisu.

Hvis noen kommer til en Alexanderteknikk-time og er veldig sammensunket, kan effekten av å bli lengre være synlig og målbar. Men oftest er det å komme «opp» i Alexanderteknikk-sammenheng kun snakk om å være mindre sammenpresset. «Going up» er sjargong som mest av alt beskriver en endring til mer dynamisk tilstand i muskelskjelett-systemet. Du føler deg lettere og dermed «trukket opp».

Å komme «opp» uten hjelp av berøringen fra en Alexanderteknikk-lærer er vanskelig om du ikke har lært teknikken. «Opp» i Alexanderteknikken er det motsatte av å rette seg opp. I Alexanderteknikken kommer vi opp utelukkende gjennom å gi slipp på spenning. Hvis du retter deg opp ved å bruke muskler drar du deg egentlig «ned». Du har kanskje fått en oppstrammer. Ikke oppmuntrende, og det går ikke lenge før du må gi opp.

Når vi er oppreiste er muskelskjelett-systemet bedre forberedt til bevegelse. Vi kan også være bedre forberedt til møte hva som helst. Mer disponert til å føle oss opplagte og ovenpå. Mindre disponert for å grave oss ned.

Det betyr ikke at Alexanderteknikken nødvendigvis hjelper mot vanskelige følelser. Hvis man har kjærlighetssorg og er deppa og nedfor har man kanskje mer lyst på tiramisu. 
Sist jeg spiste tiramisu er en stund siden. Å velge tiramisu fra menyen kan være en risikosport. Det lages så mye dårlig tiramisu. Men jeg husker sist gang jeg spiste tiramisu fordi den var fra Pascal og den var så god.

Nå fikk jeg lyst på mer.


Relaterte blogginnlegg:

Artikkel om opprinnelsen til tiramisu:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar