lørdag 28. juni 2014

Svømming

Sommeren er her forlengst. Badesesongen er i full gang. Vannet gir deg gode muligheter til å utvikle dine ferdigheter i Alexanderteknikk.


Balanse
Det er få andre situasjoner hvor du har muligheten til å gi helt slipp på hodet samtidig som du er i bevegelse. For å svømme effektivt må du balansere i vannet. For å balansere i vannet må du gi slipp på hodet og la det flyte i vannet slik at kroppen kan være lang. En lang kropp glir lettest gjennom vannet. Å gi slipp på hodet og la ryggen være lang er akkurat det vi er ute etter når det gjelder bevegelse på land også. Det er en av grunnene til at du kan lære mye om Alexanderteknikken når du svømmer.

Eksperimentér med det å flyte i vannet. Det er lettere å få til i sjøen enn i et basseng. I saltvann flyter du bedre. Du kan flyte på ryggen, på siden eller på magen. Prøv både med armene langs kroppen eller over hodet. Når du flyter på siden kan du ha den underste armen utstrakt. Ansiktet kan være vendt oppover eller ned i vannet. Å flyte på magen begrenser seg fordi du må snu deg eller løfte hodet for å puste. Pusten er den største utfordringen for avspent og effektiv kroppsbruk i vannet.

Pust
Hold aldri pusten når du svømmer. Pust heller ut under vann. Pusteproblemer under svømming kommer oftest av at man ikke får kvittet seg med gammel luft før ny skal inn. Problemet er for mye luft og ikke for lite.
I Alexanderteknikken brukes ofte en pusteøvelse som kalles «hviske a». Den går ganske enkelt ut på å la kjeven falle og puste ut gjennom munnen på en hviske-lyd, lukke munnen og la luften komme inn gjennom nesen. Det er selvfølgelig mer som kan sies om denne øvelsen, som er en koordinasjonsøvelse som krever ganske mye oppmerksomhet og tenkning om den skal utføres bra. Poenget her er at hviskelyden gir en ørliten større motstand på utpusten. Innpusten vil deretter komme helt av seg selv som en refleks. Vannet gir også motstand på utpusten. Innpusten kommer av seg selv når du får munnen over vannet.

Hvis du har problemer med pusten når du svømmer lønner deg seg å øve på å puste ut under vann mens du står i vannet. La nakken og kjeven være myk. Neste skritt er å puste ut under vann mens du flyter på magen eller på siden i vannet. Når du skal puste, la øynene lede bevegelsen, la nakken være fri slik at hodet lett kan følge til du har munnen over vannskorpa. Det gjelder enten du ligger på siden og roterer hodet for å puste, eller ligger på magen og løfter hodet opp (som i brystsvømming). Dette er en veldig fin utfordring til det å kunne la være å stramme nakken generelt. Bevegelsen er også veldig viktig for svømmeteknikken fordi enhver unødvendig spenning som oppstår når du skal puste underveis vil forstyrre balansen du har i vannet. Behovet for å puste kan lett føre til veldig mye stress og kaving når du svømmer.

Stress
Enten du er i et basseng eller på stranda kan du alltid se noen som kaver mer enn andre. Det kan være mange grunner til det. Det kan være at de egentlig ikke er komfortable i vannet. Det er synd. For å flyte i vannet er noe av det deiligste som finnes. Å bli vant til å puste ut under vann, å lære seg å balansere i vannet, og å bli vant til å kunne snu kroppen og/eller hodet for lett å kunne puste, er konkrete ferdigheter som kan bidra til å løse problemet.

Et annet problem, som er mer typisk for basseng enn sjøen, er uvanen med å på død og liv skulle svømme en bestemt lengde. Det er fint å sette seg mål. Men fokus burde være på kvalitet.
Det interessante er at du tar med deg bevegelsesvanene dine i vannet. Unødvendige spenninger fører ofte til asymmetri. Asymmetri blir veldig tydelig i vannet. Vannet kan forstørre uvaner du har og gi deg muligheten til å bli mer bevisst på dem. Du kan lære av vannet.

Temperaturen i vannet kan også være en stressfaktor. Her i Oslo er temperaturen stort sett behagelig. I Molde der jeg kommer fra er det flere grader kaldere. Jeg pleier likevel alltid å ligge å flyte ei lita stund for å finne balansen i vannet. Det er også en fin øvelse i å la være å reagere. Du blir ikke særlig mindre kald om du strammer eller stresser heller. Når du har funnet balansen har du et bedre utgangspunkt for å svømme effektivt.

Teknikk
God svømmeteknikk betyr å gli lengst mulig for hvert svømmetak. I vannet lønner det seg ikke å bruke for mye krefter eller å ha hastverk. Mye plasking kan være tegn på at krefter går til spille. Alexanderteknikkens prinsipper om «inhibition» og «direction» hjelper deg til å ikke gjøre mer enn nødvendig.

Du kan få gode tips om svømmeteknikk hos Steven Shaw. Han er Alexanderteknikk-lærer som har utviklet sin egen svømmemetode. 
Svømmeeksperter vil kanskje mene at metoden ikke er optimal. Proffe svømmere må gjøre ting med kroppen som kanskje ikke er direkte sunt for å komme enda litt fortere fram i vannet. Den jevne mosjonist bør derfor ikke forsøke å kopiere proffene.

Sunt
Det sies at svømming er sunt. Noen ganger kan man lure. Svømming kan se ut som systematisert stress. Brystsvømming med hodet ut av vannet medfører mye spenninger i nakke og skuldre og press på korsryggen. Det er ikke optimalt. Ikke noe du bør trene mye på. Men skal du bare plaske litt rundt sammen med andre ved stranda gjør det ikke så mye. Det kan for såvidt være fin øvelse å svømme med hodet opp av vannet og likevel la nakken være relativt fri og la ryggsøyla ha lengde samtidig som den er kurvet. Selv foretrekker jeg ofte hundesvømming eller å flyte på ryggen om jeg svømmer i en «sosial» sammenheng. Synd vi ikke kan kommunisere under vann som delfiner.

Hopp i havet og god sommer!

Jeg tar bloggferie, men underviser ut uke 29.


Lenker:

Kort artikkel om svømming på min hjemmeside

Hjemmeside til Steven Shaw

Artofswimming på youtube: 

Ian Cross. Alexanderteknikk-lærer, svømmeinstruktør og svømmeentusiast:

Ian Cross på youtube. Blant annet en fin video om ei dame som får hjelp for sin vannskrekk.

Intervju med Ian Cross. 40 min podcast. Kommer inn på mange sider ved Alexanderteknikk og svømming.

Total Immerson. Svømmemetode utviklet av Terry Laughlin. God trinnvis innføring av svømmetekniske elementer. Egner seg godt å kombinere med Alexanderteknikken.
Hjemmeside: totalimmersion.net

Total Immersion på youtube. Balanse.


Bøker:
The art of swimming, Steven Shaw
Swimming made easy, Terry Laughlin
De tre første er omtalt på min hjemmeside:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar