lørdag 16. februar 2013

Fri nakke 3

I første blogginnlegg om «fri nakke» forklarte jeg hva vi legger i begrepet. I andre del gav jeg noen tips om hvordan du kan «la nakken være fri». I denne delen kommer jeg med noen hypoteser om hvorfor en «fri nakke» er så avgjørende for god kroppsbruk.

For å forstå hvorfor «fri nakke» er viktig må vi gå langt tilbake i tid. Veldig, veldig langt. Men for å gjøre en lang historie kort har det å gjøre med det faktum at vi mennesker er virveldyr. Hodet er den viktigste delen av kroppen. Alt det spennende, som å lukte, høre, se, smake, snakke, puste, skjer her. Og vi går med hodet først. Det er bare ikke så tydelig fordi vi balanserer på (bak-) beina. Men fremdeles er hodets tyngdepunkt foran hode-nakkeleddet. Denne svært ustabile situasjonen gjør det enkelt å starte en bevegelse. Alt vi har å gjøre er å la nakken være fri, slippe bremsene, og la hodet lede. Det er denne innebygde egenskapen til energiøkonomisk bevegelse vi utnytter ved å la nakken være «fri».

Men det er mer.

Når nakken er fri lar vi vekten av det foroverplasserte hodet aktivere alle de små musklene nedover langs ryggsøylen som holder oss oppe. Dette er muskler med stor andel av «røde» muskelfibre. De kan arbeide kontinuerlig uten å trenge pause. Hodebalansen er del av det vi kan kalle en «anti-gravitasjonsmekanisme». Å være oppreist med «god kroppsholdning» blir lett og uanstrengt, så lenge nakken er «fri».

Og ikke nok med det. Hodet er tungt og har dermed en stor innflytelse på kroppsbalansen. For å styre balansen er det viktig med tilstrekkelig informasjon om hodets forhold til kroppen. Derfor har vi nakkemuskler som er veldig følsomme. Informasjon fra nakkemuskler, fra øyne og fra balanseorgan i ørene brukes sammen for å balansere kroppen på best mulig måte. Best mulig måte forutsetter en «fri nakke». Stiv nakke vil redusere sanseinformasjon og hemme balanse og bevegelser.

Men det er enda mer.

Musklene våre ligger som en drakt utenpå skjelettet. Når vi har for mye muskelspenning trekker vi musklene for mye sammen. Hodet bli dradd nedover. Ved å la nakken være fri unngår vi å dra hodet nedover. På den måten unngår vi en god del av spenninger i resten av muskeldrakten, fordi når hodet ikke blir dradd ned vil heller ikke resten av kroppen bli trukket like mye sammen.

Og som om ikke det var nok er muskel-skjelettsystemet organisert på en slik måte at økt muskelspenning gjør at vi drar hodet ikke bare ned, men bakover og ned. Det er for eksempel tydelig når vi blir skremt og trekker oss sammen, men tendensen er der også ved stress. Dette er det motsatt av å ha «fri nakke», for vi vil ha fri nakke slik at hodet kan gå fram og opp. Å la nakken være fri motvirker stress, og kan bidra til å modifisere aktiviteten i det autonome nervesystemet. Et slags anti-stress hjelpemiddel.

Som du er er det er mange gode grunner til å la nakken være fri. Til slutt vil jeg minne om at å la nakken være fri bare er begynnelsen på en prosess, en forutsetning for at andre ting kan skje. Å la nakken være fri er som løsne korken på flasken.

Det kommer mer.


Relaterte blogginnlegg:
Fri nakke 1
Fri nakke 2
Mirakelmekanismen

f="http://www.blogglisten.no">BlogglistenIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar