lørdag 15. desember 2012

Ønskeliste

Musklene dine gjør alt de får beskjed om. Når du for eksempel løfter armen går det en strøm av signaler fra hjernen til muskler i ulike deler av kroppen. Noen muskler må gjøre mer, andre mindre. Signalene følger velbrukte mønstre akkurat som vann følger furer i et landskap. Det meste er automatisk, men er samtidig en manifestasjon av dine ønsker. Du kan ha mer bevisst innflytelse og kontroll enn du kanskje tror.

Skal du forbedre ferdigheter, eller minske uønsket spenning og belastning må du forandre signalene musklene dine får. Det er avgjørende å kunne la være å sende signaler, la være å gjøre noe, si «nei» som jeg skrev om i forrige innlegg.

Men hva så? Hva ønsker du at musklene dine skal gjøre? Over 600 muskler, det blir litt av en jobb det!

Heldigvis går det an å være smart. Detaljstyring er unødvendig. Tenk indirekte. Samspillet mellom muskler, bindevev og skjelett fungerer mest effektivt når vi har lengde og bredde i kroppen - og forholdet mellom hodet og ryggsøylen er av gjørende for å få lengde og bredde. Det gir oss følgende ønskeliste:
  • la nakken være fri
  • la hodet gå fram og opp
  • la ryggen være lang og bred
  • la knærne gå fram og fra hverandre
Denne listen er bare en mal, den generelle ideen, som kan formuleres på mange måter, og være mye lengre om du vil. Hva punktene på listen innebærer er vanskelig å forstå uten at du har hatt timer med en Alexanderteknikk-lærer.

Siden dette er ønsker er det ingenting du skal gjøre. Du skal bare ønske det, sende mentale beskjeder. På den måten graver du nye grøfter slik at vannet kan gå dit du vil ha det, når det kommer. Samtidig hindrer du vannet i å gå dit du ikke vil det skal gå. Det er preventive beskjeder også, du sier fortsatt «nei».

Prosessen kan sammenlignes med å legge jernbaneskinner. Du legger ned skinner der det skal gå tog. Du legger nye linjer for bevegelsene dine. Jo mer du øver på å tenke ønskene, jo bedre blir linjenettet utbygd, og desto mer kontroll vil du få over organiseringen av muskelspenning. Vi som er lærere i Alexanderteknikk kan gjøre det vi gjør med hendene fordi vi har investert i lyntogforbindelse.

Å bruke mentale ønsker eller beskjeder kalles «to give directions» i Alexanderteknikken. Det kan oversettes med å tenke retning. Dette er er en ferdighet du kan øve på. Som med alle ferdigheter lønner det seg å øve ofte og litt om gangen. Du kan tenke retning når som helst, men å ligge i «aktiv hvilestilling» er en perfekt anledning. Da er det naturlig å formulere ønskene litt annerledes:
  • la nakken være fri
  • la hodet gå ut fra kroppen
  • la ryggen bli lang og bred
  • la knærne gå opp mot taket
Alle punktene hører sammen, så tilsammen utgjør de bare ett ønske: ekspansjon. Du kan lage din egen liste. Hvilke som helst deler av kroppen kan du tenke på å la gå fra hverandre. Et par tips er at kroppen er tredimensjonal, og at den ikke har noen rette linjer. Et minimum er at du tenker på å la nakken være fri, ellers er det bare å bruke fantasien.


Relaterte blogginnlegg
Nei
Forsakelse og bønn


Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar