lørdag 25. august 2012

Mage og rygg

Trene mage for å unngå ryggsmerter? Glem det.

Hvordan kan myten ha oppstått? Kanskje noen la merke til at ryggsmertene avtok når de strammet magemusklene? Eller la merke til at en skranglete rygg bedre tålte det å bøye seg ned når magemusklene var stramme?

Det bør ikke være nødvendig å stramme magemusklene for å bøye seg ned. Mange gjør det. De holder pusten og det kan du høre. Svak rygg kanskje, men hjelper det å stramme magemusklene? Kanskje der og da, men du får aldri orden på ryggen på den måten.

Det er stor jobb for ryggen å bøye seg ned for å plukke opp noe fra gulvet. Til sammenligning kan du finne noe som veier cirka fire kilo, det er omtrent det hodet ditt veier, og holde det ut på strak arm. Ganske tungt. Enda tyngre for ryggen, for der kommer vekten av kroppen og armene i tillegg, pluss eventuelt det du skulle plukke opp. Siden ryggsøyla fungerer som vektstang kommer belastningen for korsryggen fort opp i over hundre kilo og mer. Det er den innrettet på å tåle.

Med tanke på eksperimentet beskrevet ovenfor er det på sin plass å spørre: Hva skal vi egentlig med ryggøvelser? Hva skal vi egentlig med dem, når vi får nok trening for nakke og rygg gjennom å være naturlig aktive?

Aage Indahl, overlege ved Kysthospitalet Stavern og spesialist på ryggrehabilitering sier ifølge en artikkkel i VG forrige uke: «Ryggen trenger ikke spesifikk trening».

Du får det du behøver til et normalt liv gjennom normal fysisk aktivitet. Noen ganger gjør du kanskje noe du normalt ikke gjør, for eksempel måker snø, eller skifter dekk på bilen. Da kan det hende du har behov for noe ekstra å gå på. Men ryggøvelser? Mest passende trening for å måke snø er å måke snø.

Et problem med tradisjonell ryggtrening er at den overhodet ikke er funksjonell. Aller verst er øvelsen der du skal ligge på magen og løfte strake armer og bein. Alt du oppnår er å bli veldig flink til å presse ryggen din sammen.
Du trener feil muskler, de ytre «bevegelses-musklene». De indre «holdnings-musklene» består for det meste av en annen type muskelfiber som ikke så lett lar seg trene ved styrkeøvelser. Heldigvis har det skjedd en utvikling de siste årene der balanseutfordring er en komponent i treningen. Treningen blir mer funksjonell. Ryggens oppgave er jo å holde oss oppreist.

Jeg har kjent på mange rygger. Noen av dem har vært offer for ryggøvelser. Musklene i korsryggen står spent hele tiden. Arbeider hardt til ingen nytte. Hva skal personen med en sånn rygg gjøre når han/hun får vondt i ryggen? Gjøre mer «styrketrening»?
En spent muskel er ikke sterk. Tvert imot er den ikke istand til å gjøre mer arbeid enn den allerede gjør. De som har gjort ryggøvelser er ikke nødvendigvis i stand til å sitte og balansere på en stol uten ryggstøtte særlig lenge. Det er ikke sikkert ryggen har styrke eller koordinasjon til å gjøre det.


Nå tenker du kanskje: men jeg hadde vondt i ryggen, begynte å gjøre ryggøvelser, og ble bra igjen. Selv om ryggøvelsene medvirket til at du ble bra, hadde ikke nødvendigvis det noe som helst å gjøre med styrke. Over 80 prosent av ryggsmertetilfeller er uten kjent årsak. En gjeldende teori er at problemet er «kaos» i de små musklene i ryggen. Når du satte i gang med noe ordentlig fysisk aktivitet, noe som satte krav til ryggen din, var det kanskje det som skulle til for at ryggmusklene begynte å samarbeide bedre. Bedre organisering, ikke nødvendigvis mer kraft. Et orkester blir ikke mer samspilt om alle spiller sterkere.

Om du har problemer med ryggen er det ikke fordi du ikke gjør ryggøvelser. Enten sitter du for mye stille, eller så beveger du deg på en måte som dis-koordinerer ryggmusklene. Ryggen din blir «ustemt». Hva gjør du med et instrument som er ustemt? Strammer alle strengene?.

Hva skal du gjøre?

Få tilstrekkelig fysisk aktivitet og beveg deg i samsvar med hvordan kroppen din henger sammen. Du må sikkert endre noen vaner. Er du usikker på hva det innebærer kan du ta kontakt med en lærer i Alexanderteknikk.

Relaterte blogginnlegg

Blogglisten


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar