søndag 19. september 2010

Ryggøvelser I

Så gjorde Dagbladet det igjen. Og de kommer sikkert til å gjøre det igjen. Og igjen: presentere «rygg»-øvelser fra steinalderen.

Det var forrige lørdag det skjedde, så dette er gammelt nytt, men det var Dagbladets artikkel også. På forsiden stod det: "Ekspertenes beste rygg-råd. 7 enkle øvelser du må prøve". Siden rygg er mitt arbeidsfelt, på godt og ondt, ble min faglige nysgjerrighet tilstrekkelig pirret til at jeg kjøpte blekka.

Inni var det samma greia som tidligere, et sammensurium av gode og mindre gode råd. Ekspertene som er intervjuet er fagpersoner som har god greie på det de snakker om. De gode rådene de gir har vi hørt før:
«Det aller viktigste du kan gjøre er å være i variert fysisk aktivitet hjemme, ute og på jobben.»
«Man kan gå turer i ulendt terreng eller gå i trapper. Dette beveger ryggen og aktiverer de små ryggmusklene. Problemet er at normal fysisk aktivitet for de fleste i dag er å sitte på en stol og ta heisen.»

Det er stor uenighet blant rygg-ekspertene om hvorvidt fysiske øvelser faktisk virker. Det overser Dagbladet glatt ved å bruke mesteparten av de tre sidene på bilder av ryggøvelser, og til og med bilder av «riktig» og «feil» sittestilling.

Den dypere årsak til uklarheten rundt øvelser i forhold til ryggsmerter er at alle andre faggrupper enn alexanderlærere mangler konseptet om «bruk». En øvelse eller bevegelse er bare god om den utføres med god kvalitet.
Dessverre er det liten sjanse for at den jevne helsearbeider skal kunne forstå hva som menes med «god kvalitet». For å forstå noe må du ha erfaring med det. Og siden god bruk av egen kropp ikke inngår i utdanningen av helsepersonell vil det heller ikke finnes særlig mulighet for forståelse. Et konkret eksempel på manglende evne og forståelse er helsearbeideren som viser øvelsene i Dagbladet.

Men jeg skal ikke bruke tid på å analysere selve utførelsen av øvelsene, bare si noe kort om hva som er feil med hele konseptet.

Øvelsene som vises er kompenserende øvelser. De skal «løse opp og forebygge stivhet», men det sies null og niks om hvordan du kan la være å bli stiv i utgangspunktet. Om du ikke lærer hvordan du kan unngå å bli stiv er jo hele poenget borte.
Øvelsene vil løse opp stivhet, men det er fordi det er bevegelser. Nærmest hva som helst av bevegelser vil gjøre den nytten. Det er gode grunner til å velge å ikke gjøre bevegelsene som er beskrevet i artikkelen. De har skadelige bivirkninger. Øvelsen kalt «elevator» er et godt eksempel:

«Trekk venstre skulderblad inn mot ryggsøylen og trekk venstre skulder opp mot øret. Mens du puster inn bøyer du hodet over mot venstre slik at øret nærmer seg venstre skulder. Hold i 2-3 sekunder før du på utpust fører hodet tilbake igjen og senker skuldra. Gjenta 5-6 ganger på hver side.»

Legg merke til at du skal «gjenta 5-6 ganger». Hva er det du øver på her? Du øver på å heise skulderen. Hvor dumt er det, på en skala fra 1 til 10, å øve på å heise skuldrene? Jeg tror vi kan være enige om at det er en ganske sterk tier.

Ironisk nok er overskriften inne i avisen: "Dårlig rygg? Øvelser gjør mester". Mester i hva da? Selvplaging?

De andre øvelsene er av samme ulla. I én av øvelsene skal du «kjenne at arma er tung». Da er vi inne på en pervers form for avspenning, som jeg helt sikkert kommer til å skrive om ved en senere anledning.
Opphavet til disse øvelsene er at en person for over hundre år siden studerte anatomiske plansjer og så at «den muskelen går sånn og den muskelen går slik, og hvis kroppsholdningen er sånn, så må du stramme denne muskelen litt der og den muskelen litt der ...».

Det er ikke slik kroppen fungerer. Det er som å skulle lære å kjøre bil etter konstruksjonstegningene istedenfor å lære å bruke gass, clutch, brems og ratt.

Til slutt om det å sitte «riktig». Jeg tviler på at ekspertene fikk se de bildene før de kom på trykk. Er det noe ekspertene er enige om er det at «riktig sittestilling» hjelper lite. Naturlig nok. Om en posisjon er aldri så «riktig» kan den likevel være stiv.

Du kan ikke presentere noe fornuftig om det å sitte uten å snakke om to grunnleggene måter å sitte på – med og uten støtte i ryggen. Så må du si noe fornuftig om hvordan du utnytter støtte, og om hva som er forutsetninger for bevegelighet når du sitter. Og det er en lang historie fordi, kort sagt, 9 av 10 personer er ikke i stand til å balansere på sitteknutene. De kan rett og slett ikke sitte! Og vil de lære det av en artikkel i Dagbladet? Neppe

Jeg har kalt dette innlegget «ryggøvelser 1», fordi jeg sikkert kommer til å skrive om det igjen. Og igjen. Og igjen.

Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar