onsdag 29. september 2010

The Game

Av og til kommer det menn, eller skal vi si «gutter», for å ta timer i Alexanderteknikk etter å ha lest boka «The Game». I The Game forteller forfatteren om hvordan han ble en ekspert i å sjekke opp damer. Alexanderteknikken er nevnt som et råd for å få bedre kroppsholdning.

Det er jo riktig at Alexanderteknikken kan gi bedre holdning, gjøre at du blir mer oppreist. Det er fordi uvanene vi har får oss til å trekke oss sammen, eller synke sammen. Ved å avlære uvanene kan du få bedre holdning. God holdning er naturlig. Vi har en medfødt disposisjon til å kunne være oppreist og i balanse. Alexanderteknikken gir deg altså ikke bedre holdning ved å lære deg å gjøre noe, men først og fremst ved at du klarer å slutte med noe.

Det som er sunn kroppsholdning vil kunne se litt forskjellig ut fra person til person. At vi har ulik kroppsform er like naturlig som at vi har ulike ansikter. Dessverre har kroppsfascistene i årevis fått herje fritt med sin «flat mage»- og «trekke skuldrene bakover»-politikk. Budskapet har i alle år vært at du må gjøre noe for å få «god holdning». Det eneste du må gjøre er å gjøre bevegelsene du gjør til daglig på en god måte, dvs med god holdning.

De som leser The Game leser for å lære noe, for å lære knep og triks, noe de kan gjøre. De vil prestere. Og de kommer til Alexanderteknikken med den holdningen. «Skal jeg gjøre sånn? Eller sånn?» «Er dette riktig?»

De som har kommet til meg etter å ha lest The Game har uten unntak vært veldig hyggelige mennesker. Men de kan være en utfordring, for som lærer må jeg gi dem et nytt konsept. De må bli mer interessert i hva de allerede gjør enn å skulle prestere noe nytt og fantastisk. Da må de for det første akseptere den kroppen de har, og så ha en positiv (eller helst entusiastisk) innstilling til det å oppdage egne uvaner relatert til kroppsholdning. Ikke noe fake, ikke noe «spill», men kan gjerne ses på som en lek.


Jeg har ikke lest The Game og kan ikke uttale meg om innholdet. Sjekking er utenfor mitt fagområde. Men mitt subjektive og sikkert fordomsfulle inntrykk er at det hele virker overfladisk. Det mest interessante er at knepene virker, og det forteller oss at på mange måter er vi enklere i hodet enn vi liker å tro.

Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar