tirsdag 15. september 2009

Hjerterom

Alexanderteknikken kan være til stor hjelp ved rehabilitering etter hjerteoperasjon. En kollega av meg fikk for et par år siden hjerteproblemer og måtte ha en by-passoperasjon. Det er et massivt inngrep. Brystbeinet skjæres opp for å komme inn til hjertet. Etterpå er det smertefullt både å puste og bevege seg. Min kollega delte rom med en førti-åring som hadde hatt samme operasjon. Han måtte ha hjelp for å komme ut av sengen etter operasjonen. Min kollega, erfaren som han er med teknikken, klarte seg på egen hånd, og dét enda han var over seksti!

Min kollega var sjokkert over hvordan de andre hjerteopererte kollapset etter operasjonen. Det er jo ikke så rart at de synker sammen. Smertene er store før brystbeinet er tilhelet, men å få en dårlig kroppsholdning er uheldig for pust og hjertefunksjon. Hvor mye bedre situasjon hadde ikke pasientene vært i om de FØR operasjonen hadde lært seg noe Alexanderteknikk! Problemet er jo at de aller fleste har en elendig kroppsholdning allerede før de blir operert, noe som altså virker negativt inn på hjerte- og lungefunksjon.

Det finnes historier om at Alexanderteknikken har kurert angina, såkalt «anekdotisk bevis». Ett eksempel er forfatteren George Bernhard Shaw. Han hadde angina og var over åtti når han hadde sin første time i Alexanderteknikk hos Alexander selv. Anginaen forsvant. Det kan være Shaw ikke hadde angina, men feilte noe annet, men uansett virker det som at det å bli mer oppreist var alt som skulle til for å gi bedring. Shaw mente selv at Alexander hadde gitt ham flere år ekstra å leve. Han ble 94.

Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar