tirsdag 8. september 2009

Har du noe valg?

Du har sikkert lagt merke til det: snart er det stortingsvalg. Har du bestemt deg for hvem du skal stemme på? Kanskje du har bestemt deg for lenge siden? Kanskje du bare stemmer det du pleier å stemme? Kanskje du er dritt lei hele valget allerede og lurer på hva stortingsvalget har med Alexanderteknikken å gjøre?

Hva er det nå Alexanderteknikken IKKE er relevant i forhold til, spør nå jeg.

For det første handler Alexanderteknikken om det å ha valg, om det å ha muligheten til å velge. Tenk om vi hadde hatt diktatur? Da slapp vi valgsirkuset, men måtte pent tatt alt som det kom. Demokrati gir oss muligheten til å påvirke. Slik er det med Alexanderteknikken også. Å lære Alexanderteknikk er en slags innføring av demokrati på det individuelle plan.

Når du beveger deg som du pleier, følger du dine vaner, det går automatisk. Slik må det være. Måtte vi tenke over hver lille bevegelse kunne vi knapt gjort annet enn helt enkle ting. Men vi har uvaner også, og de vil vi gjerne bli kvitt. Uvaner fører oss i retninger vi egentlig ikke vil. Å la seg styre av uvaner er som å leve under diktatur.

Alexanderteknikken går ut på å kunne stoppe opp, la være å reagere (inhibition), for så å kunne velge hva vi heller vil gjøre (direction). Alexanderteknikken lar oss få valgmuligheten. På samme måte som ved et stortingsvalg handler det ikke om å velge i detalj, det tar kroppens reflekssystemer seg av. Vi velger i hvilken retning vi vil gå.

Det enkleste er selvfølgelig å gjøre det vi alltid har gjort, og stemme slik vi alltid har gjort. Det vante føles godt, trygt og riktig. Slik er det med muskelspenninger også. Også de spenningene vi går og holder på som er helt unødvendige. De føles riktige og nødvendige. Eller enda verre - vi er ikke klar over at vi har dem.

Å kunne ta nye valg krever at vi blir oppmerksomme på situasjonen, at vi blir mer bevisste. Oppvåkning og økt bevissthet kreves også for at en stat skal gå fra å være diktatur til å bli et demokrati. Undervisning i Alexanderteknikk er hjelp til demokratiseringsprosessen, hjelp til å bli klar over situasjonen, hjelp til å bli kvitt tyranniet av unødvendige muskelspenninger.

Lever du under diktatur og har lyst på litt demokrati?
Velg Alexanderteknikken!


Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar