søndag 19. april 2020

Alexanderteknikk hjelper ikke ved covid-19

Til lettelse for mange som begynner å bli vel lange i luggen ser det ut til at frisører og andre tjenestetilbydere vil kunne åpne igjen mot slutten av måneden. Oppstart er betinget av regler for smittevern som skal utarbeides av Folkehelseinstituttet i samarbeid med bransjene.
Alexanderteknikken blir kategorisert som alternativ behandling. Vi kan starte opp allerede kommende uke sammen med fysioterapeutene og andre grupper. NAFKAM (Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ behandling) pleier å ha oversikt over lover og regler som gjelder denne bransjen. Jeg gikk derfor inn på NAFKAM sine hjemmesider for å se om jeg kunne finne informasjon der. Det fant jeg ikke. Men jeg fant ei side med «
alternative behandlingsråd mot koronaviruset». 

Selv med så lite hår som jeg har fikk jeg bakoversveis da jeg så lista over foreslåtte metoder. Lista er lang og der står det mye rart. Jeg antar at disse metodene er ment som komplementær behandling og ikke som kur mot selve viruset. Det hadde jo vært ulovlig. Men det er likevel høyst betenkelig og viser hvor mye sprøtt som finnes innen alternativbransjen. Dessverre er det helt normalt at bransjen utnytter hver eneste lille mulighet til å tjene noen kroner på folks uvitenhet.

Heldigvis gir NAFKAM informasjon om de potensielt mest skadelige midlene på lista. De fleste er antagelig ufarlige og virkningsløse, som f.eks vann og sukkerpiller (=homeopati). Det eneste som faktisk kan ha en effekt er vel munnbind, (det alternative er at de har elektronisk rensefunksjon). Påfallende mange former for krydder, urter og vitaminer står på lista. Hypotesen er vel at de «styrker immunforsvaret». Problemet med sars-cov-2 er at immunforsvaret ikke kjenner igjen viruset. Da nytter det ikke med styrke. Immunforsvaret må trenes til å gjenkjenne patogenet. Det er akkurat det en vaksine vil gjøre, derfor trenger vi en vaksine.

Mange av midlene og metodene på lista kan sies å fremme velvære på en eller annen måte. Det er kanskje det mest positive man kan si om alternative terapier. Sjokolade og kattevideoer skulle så avgjort vært tatt med. Yoga, som også står på lista, er fint når man blir sittende inne mer enn ellers. Det er Alexanderteknikk også, men takk og pris står ikke Alexanderteknikk på lista. Jeg vil heller argumentere for at teknikken ikke hjelper mot covid-19.

Oppmerksom bevegelse
Alexanderteknikken gjør at du kan unngå unødvendige spenninger, ha et mer dynamisk muskelskjelett-system og bevege deg lettere og mer effektivt. Å lære seg Alexanderteknikken innebærer at du blir mer bevisst bevegelsene du gjør. Rent hypotetisk kunne man da tenke seg at du også vil bli mer bevisst på hva du gjør med hendene, og bedre i stand til å unngå å berøre deg selv i ansiktet. Men disse bevegelsene er det vanskelig å unngå helt. 

Jeg følger med på vitenskapsprogrammer på BBC radio. I et program ble en helseekspert spurt om akkurat dette. Hun anbefalte å bruke en alternativ strategi. Istedet for å tenke at du skal unngå å berøre ansiktet bør du heller bestemme deg for å ikke løfte hendene høyere enn skuldrene. Det er en mye enklere endring å gjøre. Hvis du ikke har hånden høyere enn skulderen er det svært vanskelig å ta seg i trynet.

Dette er motsatt av hva vi tenker i Alexanderteknikken. Vi fokuserer på kvaliteten av bevegelsene, ikke hvilke bevegelser du gjør eller ikke gjør. Et problem vi ofte jobber med i Alexanderteknikken er at folk er så stive i nakke og skuldre at de har vansker med å løfte hendene uten å anspenne seg. Alexanderteknikk gir mer bevegelsesfrihet. Med Alexanderteknikken kan du risikere at du lettere kan løfte hendene høyere enn skuldrene, og ta deg i ansiktet.

Friere pust
En annen hypotese man kunne framsette er at Alexanderteknikken gjør at du puster bedre, og at du dermed blir bedre i stand til å takle utfordringer for pusten som covid-19 medfører. Det ble gjort en pilotstudie for mange år siden som tyder på at Alexanderteknikken bedrer pustefunksjon hos friske mennesker. Om dette vil ha noe å si i forbindelse med covid-19 er en helt annen sak. De fleste som blir syke får bare milde symptomer og klarer seg fint. Hvis du skulle være så uheldig å få pusteproblemer vil du få ekstra oksygen og i verste fall bli lagt i respirator. Ligger du i respirator er det maskinen som puster for deg og dine egne puste- og bevegelsesvaner vil ha lite å si.

Konklusjon
Vi må konkludere med at det ikke finnes holdepunkter for å hevde at Alexanderteknikken har noen innvirkning i tilfelle covid-19. Alexanderteknikken kan hjelpe deg på andre måter. 

Ikke kast bort tid og penger på alternativ behandling. Følg rådene om smitteforebygging, - host i papirlommetørkle, vask hendene og hold avstand.


Relaterte blogginnlegg

Liste over alternative behandlingsråd mot koronaviruset.
(Listen blir oppdatert etter hvert. Denne er lastet ned 19.4). 

alfa-liponsyre, alkaliske/ basiske dietter, andrographis («kan jang»), aromatiske/ essensielle oljer, astragalus (mjelt), basilikum, betalt forbønn, biepollen (bee propolis), boswellia, bukkerhornkløver, c-vitamin, cannabis/ CBD, bakepulver (natron), chili, d-vitamin, detox/ renselse av mage og tarm, efedra/ ephedra, eplesider-eddik, essensielle fettsyrer, e-vitamin, fargebelg (Baptisia tinctoria), fennikkel, fermentert havre/ hvete, fermenterte soyabønner, grønn te, gurkemeie, hjortetrøst (Eupatorium perfoliatum), homeopatiske midler, honning, hvitløk, hydrasinurt (hydrastis canadensis), hyllebær/ svarthyll (Sambucus nigra), ingefær, japansk kaprifol, jod, johannesurt, kamille, kanel, klorvann, kombucha, kongslys (mullein), lakrisrot, laktosereduserte/ -frie produkter, legestokkrose, lerk (Larix occidentalis), linolsyre (CLA), løvetann, magnesium, melkefrie dietter, munnbind/ masker med elektronisk rensefunksjon, oliven-blader, oregano, ozon-generatorer, pau d’arco (Lapacho), pelargoniumrot (Umckaloabo), peppermynte, pionrot (peon, Paeonia), probiotika (melkesyrebakterier), prunus mume (plommetreblomst), resonans-(lydbølge) terapi, rosmarin, rødalm, salvie, sesamolje, sink, sitron, solhatt (Echinacea), svartfrø (nigella sativa), søtmalurt (Artemisia annua), sølvvann, tannkrem og munnskyllevann med nano-sølvpartikler, unani-medisiner, urteblandingen Ban Lan Gen Chong Ji, UV-lys-bestråling, yoga, ølgjær (brewer’s yeast). 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar