søndag 26. oktober 2014

Det gjør så vondt i ryggen min

Har du hatt hull i tennene noen gang? Hvis du får hull i tennene er det på grunn av to bittesmå fyrer som heter Karius og Baktus. En gang bodde de i tennene til en gutt som het Jens. Du har sikkert hørt den historien.

Jens hadde vondt i tennene sine: «Jeg har så vondt i tennene mine,» klagde Jens. Rådet Jens fikk var: «Du må pusse tennene dine, Jens».

Alle er enige om at det var et godt råd. Du pusser vel tennene dine hver dag du også, håper jeg?

Når noen har vondt et sted, er det mange som kommer med gode råd. Når noen har vondt i ryggen, for eksempel, så får de råd om at de må bevege seg. Alle er enige om at det er et godt råd. All forskning viser at å være i bevegelse er det beste for ryggen, og at å sitte stille er det aller verste. Og når «all forskning» viser noe, er det det aller lureste rådet vi kan følge, i alle fall til «all forskning» viser noe annet.

For å bli kvitt Karius og Baktus måtte Jens til tannlegen og bore. Å bore er ikke alltid nødvendig. Tannleger borer mindre i tennene nå enn før. Leger operer mindre for ryggsmerter også. Det er sjelden nødvendig å operere. Å bevege seg er viktigere. Jens måtte gjøre som mora hans sa og pusse tennene. Om du har vondt i ryggen må du gjøre som legen sier og bevege deg nok.

Men Jens hadde et problem: han var glad i søtsaker. Det var nok det beste han visste. Det var dumt, for det var det beste Karius og Baktus visste også, og jo mer de fikk av søtsaker og loff med sirup på, jo ivrigere ble de til å lage hull i tennene til Jens.

Dessverre er det ikke alltid at det vi liker er det beste for oss. Det kjennes godt ut, men er det ikke. Sånn er det med alle vaner vi har. De kjennes riktige ut, fordi vi er så vante med dem. Hadde Jens fått bestemme, hadde han nok bestemt at loff med sirup på var det mest riktige for ham.

For å vise hvordan vaner kjennes riktige ut kan du prøve dette: legg armene i kors og kjenn etter hvordan det kjennes. Du har din måte å gjøre det på som føles helt riktig. Men nå skal du prøve på en annen måte: prøv å legge armene i kors andre veien. Hvis den venstre armen er øverst, prøv å legge den høyre øverst. Hvordan kjennes det? Det blir feil, ikke sant? Den første måten å legge armene i kors på føles riktig, fordi det er den du er vant med.

Du bruker ryggen din på samme måte – den måten du er vant med og som kjennes riktig ut. Hvis du har vondt i ryggen så kan det være fordi du beveger deg for lite, og sitter for mye. Men om du beveger deg ganske mye allerede, og sitter ganske lite, så kan det hende at du har vondt i ryggen fordi måten du bruker ryggen på er feil. Du vil ikke kunne kjenne det, fordi uansett kjennes det riktig ut for deg.

Hva om du får råd om å bevege deg mer? Trene mer? Du vil fortsatt bruke ryggen på den vanlige måten, den som kjennes riktig for deg. Tenk om Jens skulle gjøre mer av det som kjentes riktig for ham? Mer loff og sirup! Karius og Baktus hadde blitt lykkelige, men ikke tennene til Jens.

Det meste av ryggsmerter går over i løpet av noen dager eller uker, og det aller viktigste er å komme seg i bevegelse. Men når ryggsmerter blir kroniske, eller stadig kommer tilbake, da holder det ikke med mer av det samme. Når ryggsmerter er kroniske er det sannsynlig at måten du beveger deg på ikke er riktig.

Å gjøre øvelser kan hjelpe, men alle bevegelser du gjør til daglig vil telle mer. Om du trener en time hver dag, hva med alle de andre 161 timene i uka? Tannlegen råder deg til å pusse tennene hver dag, fordi jevnlig tannpuss er det som teller. Akkurat likedan er det med bevegelser. Det er alle de daglige bevegelsene du gjør som teller for ryggen din.

Hva er din vante måte å bruke ryggen på? Er det mye loff med sirup på?

Det kan du ikke vite. Armene kan du legge i kors andre veien. Du kan ikke gjøre det samme med ryggen din. Ryggen din bruker du til å holde deg oppreist i forhold til tyngdekraften, og tyngdekraften er den samme hele tiden.

Min jobb som lærer i Alexanderteknikk går ut på å veilede med hendene slik at du får oppleve en ny måte å bruke ryggen på. En måte som er forskjellig fra din vante. I timene ser vi på hvordan du bruker ryggen i alle daglige aktiviteter. Om du vil vite mer om Alexanderteknikken kan du besøke min hjemmeside: www.alexanderinfo.no

Ingen vet hvordan det gikk med Karius og Baktus til slutt. De ble skyldt ut av munnen til Jens, ned i vasken, gjennom rørene og endte ute på det store havet. Men om Jens fortsatte å spise loff med sirup på kan det godt hende de er tilbake i tennene hans.


Relaterte blogginnlegg:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar