lørdag 26. oktober 2013

Nakkeprolaps

Alexanderteknikken er ingen kur for nakkeprolaps. Prolapser er en sak for kvalifisert helsepersonell. Men som Alexanderteknikk-lærer vet jeg mye om hva som er sunn bruk av nakken, og hva som er usunn bruk av nakken. Jeg møter mennesker med nakkeproblemer, inkludert prolaps, som gjør nakkeøvelser som ikke bare er usunne, men som kan være direkte skadelige. Da er det min plikt å si ifra.

Tråden fra himmelen
Jeg har jevnlig små introduksjonskurs i Alexanderteknikk. Tema for kursene pleier for eksempel å være nakkeproblemer eller ryggsmerter. I fjor på et av kursene kom det en mann med slitasjeskader i nakken. Det var lett å se på måten han beveget seg på at han hadde nakkeproblemer.

Underveis i kurset kom det fram at mannen i mange år hadde drevet mye med taiji. Taiji er i utgangspunktet en forsiktig og sunn form for fysisk aktivitet som jeg gjerne anbefaler. I forbindelse med at jeg forklarte om forholdet mellom hodet og nakken, fortalte han om ideen ofte brukt i taiji om en tråd fra himmelen som drar hodet oppover. Mannen demonstrerte hva han mente, og demonstrerte samtidig, uten å vite det, hvor problemene hans kom fra. Han trakk haka inn og overstrekte nakken for å gjøre den «lang».

Nakken har en naturlig svai. Svaien er der for å gjøre nakken sterk. Det er en direkte sammenheng mellom styrken i ryggsøylen og ryggens kurver. Uten kurvene ville ryggsøylen bare tålt en tidel av det den gjør. Siden nakken er naturlig svai er nakkevirvlene til en viss grad kileformet. Hvis du gjør som mannen på introduksjonskurset og overstrekker nakken slik at den blir rettere enn den er ment å være, belaster du mellomvirvelskivene og etterhvert også selve virvlene og leddene i nakken.

Å dra haka inn og overstrekke nakken er en øvelse du ikke bør gjøre selv når du er frisk. Har du prolaps i nakken har du enda mer grunn til å styre unna.

«Dobbelthakeøvelsen»
På mitt forrige introduksjonskurs kom en ung kvinne med svært stiv nakke og prolaps. Som de fleste med slike problemer gikk hun til fysioterapi. Fysioterapeuten hadde blant annet gitt henne en øvelse som lignet bevegelsen taiji-mannen demonstrerte. Øvelsen gikk ut på å tøye nakken ved å dra haka inn og lage «dobbelthake». Søker du etter «nakkeøvelser» på nettet kommer du garantert over denne øvelsen.

Jeg mener «dobbelthake»- øvelsen ikke bør gjøres av noen med prolaps. Selv når den gjøres forsiktig vil øvelsen øke belastningen i deler av nakkestrukturen på en unaturlig måte.

Man kan jo lure på hva hensikten bak en slik øvelse er. Kanskje det er for å tøye stramme muskler i nakken slik at de slapper av? Nakkemusklene vil i beste fall slappe av akkurat idet du tøyer. så snart du er i gang med dine vanlige bevegelser, og bruker nakken som du pleier, vil du også spenne nakken som du pleier.

Om du skulle lykkes i å dra haka inn mer eller mindre permanent har du skaffet deg et virkelig problem. Hodet ditt er tyngst foran, musklene bak i nakken må alltid ha en viss aktivitet for å balansere hodet. Spenner du på forsiden i tillegg får nakkemusklene bare mer å gjøre. Alt du oppnår er å holde hodet mere fast på toppen av ryggsøyla. Du blir stivere i nakken. Er det det du ønsker?

Kanskje hensikten er å «styrke» nakken? Du skal ha griseflaks for å styrke de få små hodebalanserende musklene på forsiden av nakken på denne måten uten å forstyrre det intrikate nettverket av muskler som styrer tungebein og strupehode. Etter å ha spilt fiolin i over tretti år har jeg god trening i å stramme disse musklene unødvendig. Mitt råd er: ikke gjør det!

Kanskje hensikten med øvelsen er å få bedre «holdning»? Hvis noen råder deg til å dra haka inn for å få bedre kroppsholdning kan du rett og slett la være å høre på dem. Vedkommende har ikke peiling på hvordan kroppsholdning kan forbedres på en naturlig måte. Vedkommende forstår ikke engang hva god kroppsholdning er for noe!

Nakkeprolaps og kroppsbruk
Om du har prolaps er det ikke sikkert at det har å gjøre med akkurat hvordan du har brukt nakken din. Arvelige forutsetninger kan spille inn. Men at kroppsbruken kan ha en påvirkning er rimelig å anta. Det er også rimelig å anta at en øvelse som «dobbelthake»-øvelsen beskrevet ovenfor øker risikoen for prolaps heller enn å minske den.

Det finnes ingen god grunn til å gjøre øvelsen. Mange gode grunner til å la være å gjøre den. Om du likevel synes at du absolutt må gjøre nakkeøvelser finnes det mer enn nok av bedre alternativer. Spør fysioterapeuten din om råd. I all hovedsak er nakkeøvelser unødvendige. Det skal jeg skrive mer om en annen gang.

Mange har i det siste fortalt meg om Mette-Marit som er sykmeldt med prolaps. Jeg håper hun slipper å gjøre «dobbelthake»-øvelsen. Eller kanskje det er nettopp den øvelsen hun har gjort for mye av allerede? En ting er sikkert- prolapsen blir ikke bedre av at du drar haka inn. Og prolapsen blir garantert ikke verre om du lar være å gjøre det. Så du kan like godt la være å dra haka inn. Er det ikke deilig med alt du kan slippe å gjøre!

Relaterte blogginnlegg
Vond nakke
Stiv nakke
n^2+1


4 kommentarer:

 1. Hvilke øvelser er gode da? Hva bør man gjøre med kroniske nakkesmerter/stiv nakke/prolaps?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anonym,
   Godt spørsmål! Spør en fysioterapeut. En fysioterapeut kan mange øvelser og kan vurdere hva som kanskje kan være til hjelp for deg ut fra din situasjon.

   Jeg gir ikke øvelser. Min jobb er å passe på at folk ikke skader seg når de utfører dem. En øvelse er aldri bedre enn kvaliteten den utføres med.

   Antagelig blir man bedre av øvelser fordi fysisk aktivitet er sunt. Jeg tror ikke det finnes forskning som viser at en øvelse er bedre enn en annen.
   Det finnes øvelser man bør unngå, som f.eks «dobbelthake-øvelsen» nevnt i artikkelen. Når jeg kritiserer «dobbelthake-øvelsen» er det ikke på grunnlag av forskning, men på grunnlag av anatomi-kunnskap og sunn fornuft.

   Det er ikke sikkert at du behøver å gjøre øvelser for å bli bedre i nakken. Om du bruker en time om dagen på nakkeøvelser- hva da med de resterende 23 timene av døgnet? Kanskje måten du bruker nakken på i det daglige har mer å si enn spesifikke øvelser for nakken.

   Mvh
   Halvard

   Slett
 2. Takk for svar!
  Ang dobbelthake øvelsen har jeg blitt anbefalt den av to ulike kiropraktorer, en fysioterapeutstudent, en naprapat og en manuelterapeut. Så denne virker det som om de fleste viser pasientene.

  Nei, jeg har slitt med et nakkekink/vond nakke på høyre side, i flere mnd nå. Går ut i skulder og arm. Er også skjeiv i nakken. Skal ta en ny mr for å sjekke prolaps. Har tidligere vist på mr nesten prolaps.....for noen år siden...men nå er jeg mye verre,,.

  Prøvd yoga, div øvelser. Vært mageligger i mange år, og tror nok det påvirker. Så kom det mye stress en periode, da ble det ille. Så nå er det slutt på mageligging, går tur hver dag, tenker på nakkestillinger mer bevisst. Feks ved mobilbruk. Og gjør enkle øvelser for nakke og skuldre, skulderblad, styrke ryggen bak. Så får bare håpe nakken snart blir bedre. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei,
   Du vil kanskje ha nytte av å lese mer om nakken i disse bloggartiklene:
   http://alexanderteknikk.blogspot.no/2011/10/nakkesmerter.html

   http://alexanderteknikk.blogspot.no/2013/02/fri-nakke-1.html
   http://alexanderteknikk.blogspot.no/2013/02/fri-nakke-2.html
   http://alexanderteknikk.blogspot.no/2013/02/fri-nakke-3.html

   http://alexanderteknikk.blogspot.no/2012/10/stiv-nakke.html

   Her er en øvelse du kan gjøre som på sikt kan bidra til bedre forhold i nakken din:
   http://alexanderteknikk.blogspot.no/2014/02/aktiv-hvilestilling.html

   Mvh
   Halvard

   Slett