mandag 8. november 2010

Bad Use

I løpet av det siste året er alle badene blitt pusset opp i blokka der jeg bor. Nå i høst var turen kommet til mitt bad. Det er årevis siden det hadde vært gjort noe med badet og det var bare å kaste alt interiør og kjøpe nytt. Jeg tråkket rundt fra butikk til butikk, samlet ganske mange kilo med brosjyrer, og brukte mye tid på å forestille meg hvordan det nye badet skulle bli.

Når du tenker over det sier baderommet ganske mye om forholdet vi har til kroppen. Vi er kroppsfikserte men har samtidig beveget oss langt bort fra det som er naturlig kroppsbruk.

Det jeg la merke til var for eksempel at underskap ofte har skuffer istedet for hyller. Når du drar ut en skuff får du full oversikt over innholdet, veldig praktisk. Men en skuff kan også gjøre at du slipper å bøye deg ned. Det er et typisk trekk ved baderomsinteriør, forsåvidt annet interiør også: du skal slippe å bøye deg. Pedalbøtta er et annet eksempel, bare tråkk og kast.

Vegghengt do er blitt veldig populært. Mye lettere å holde rent, og du behøver ikke å bøye deg ned og krype på alle fire. Det ble ikke vegghengt på meg denne gangen. Entreprenøren tilbød nytt klosett som del av pakken. En helt standard do ble valget. Så jeg får fortsatt testet ut bevegelsesferdighetene når jeg skal gjøre rent i krokene.

Av alle møbler vi har er toalettet det mest bemerkelsesverdige. Det naturlige når du skal på do er å sitte på huk, ikke henge på en ring og dingle med beina. Nå blir det visst vanlig å ha doen enda høyere, i USA kaller de det «comfort height». Du kan lese mer om det å sitte på huk på do i denne artikkelen:
Don't Just Sit There!

Å sitte på huk tar tid å venne seg til, siden vi aldri gjør det naturlige. Et godt eksempel på Alexanders prinsipp om at «use affects functioning».

Rullestolbrukere trenger dagens klosetthøyde, og eldre mennesker som aldri har sittet på huk, alle andre kan godt greie seg uten.
Kanskje det kan lages toaletter der flere posisjoner var mulig.
Mange innvandrere fra asia sitter fremdeles på huk, og med det store antall innvandrere i Europa vil de kanskje med tiden være med å bringe oss andre tilbake på huk. Det ville vært et fremskritt.

Fremskrittet har ennå ikke nådd mitt bad. Men fint ble det.

Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar