fredag 29. oktober 2010

MBT

MBT-sko er en fin oppfinnelse, men markedsføringen stinker. Her en dag var jeg inne i en sportsbutikk som hadde en hel vegg med MBT-sko. Ved siden av stod en innretning der du kunne teste «hvor god balanse» du har. Det var en platform med ei myk pute. Instruksjonen var å stå på puta på ett bein, lukke øynene og telle baklengs fra 20 til 15.

Klarer du å balansere på ett bein på et mykt underlag og med lukkede øyne, har du usedvanlig god balanse. Hvis du i tillegg klarer å løse en mental oppgave som krever romlig tenkning har du en balanse helt utenom det vanlige. På tross av 100 milliarder hjerneceller har vi begrensede resurser i hodet. Selv unge, friske mennesker vil takle balanseutfordringer betraktelig dårligere om de samtidig må manipulere objekter mentalt.

Jeg skjønte opplegget og juksa litt, tenkte gjennom tallrekken noen ganger på forhånd. Men hva med de menneskene som er ute på shopping, har vært innom to-tre andre butikker, er sånn passe sliten og går opp på platformen for morro skyld? De vil ikke ha nubbsjans. Testen viser ikke om du har god balanse, bare om du har eksepsjonelt god balanse. Men de som mislykkes vil tro de har «dårlig balanse» og ingenting gir så dårlig balanse som å tro at du har dårlig balanse. Løsningen er selvfølgelig å kjøpe MBT-sko, for MBT-sko gir bedre balanse, det skal de ha. MBT-sko utfordrer balansen.

En annen suspekt greie med markedsføringen av MBT-sko er fokus på økt forbrenning. Her slenger de seg på slankebølgen. Det er ikke nødvendigvis slik at økt energibruk er positivt. Det kan være tegn på ineffektivitet, og når det gjelder dagligdagse bevegelser kan det innebære unaturlig og usunn belastning for kroppen. Fersk forskning viser at forbrenningen øker om du går med armene i kors, og enda mer om du går passgang. Så hvorfor ikke prøve det? Fordi det gir mye større belastning for knærne. Det er godt mulig MBT-sko kan gi lignende belastningsproblematikk, uten at jeg på nåværende tidspunkt har erfaring nok til å si noe sikkert.

Enda en noe suspekt greie med markedsføringen er fokuset på å «styrke» muskler. Her er MBT på litt tryggere grunn. Styrkingen skjer gjennom balanseutfordring, derfor sikres dynamisk muskelbruk og at hele kroppen er involvert. Styrketrening har mange positive sider og skal ikke undervurderes, men generelt blir det lagt alt for liten vekt på hvordan styrken kontrolleres. Det er forbindelsen mellom tankene og musklene som er viktig. Styrke uten styring fører til maktmisbruk, det gjelder både i kroppen og i politikken.

Men det mest råtne i markedsføringen av MBT-sko er påstanden om at teknologien er «naturlig». B i MBT står for «barefoot». Utgangspunktet har vært hvordan foten fungerer på mykt underlag, men å påstå at en sko er «naturlig» er bare tull. Å gå barbeint er det eneste «naturlige».

MBT-sko etterligner til en viss grad det å gå på mykt underlag, så MBT-sko er bedre enn sko som er stive og sko som har hæler (og det har de aller fleste). Jeg har snakket med og gitt alexandertimer til flere som har stor nytte av MBT-sko i jobbsammenheng hvor de står mye av dagen. Den dynamiske balansen MBT-sko gir er mye sunnere enn å stå med flate sko på flatt gulv. Jeg har også sett hvordan MBT-sko ved å utfordre balansen kan løse opp hofteledd og ryggsøyle og gi friere bevegelser og bedre kroppsholdning. Men jeg har også sett hva overdreven bruk av MBT-sko kan føre til. Går du mye i MBT-sko kan du få kantete gange når du går uten skoene. Du kan bli avhengig av MBT.

Slik jeg forstår problemet for øyeblikket gir MBT-sko arbeid til ankler og legger, men fordi forholdet mellom fotsåle og sko er relativt konstant får ikke følsomheten i fotsålen den graden av kontroll over muskelaktiviteten som er naturlig. Det blir litt som å gå med gips på føttene. Barbeint er variasjonen mellom fotsåle og bakken mye større, selv på et flatt gulv. Vanlige sko gir samme problem selvfølgelig, men med MBT-sko blir belastningen på muskulaturen større og dermed blir også effekten større. Sterke legger, men sløve føtter og tær.

Jeg begynte med å skrive at MBT-sko er en fin oppfinnelse. Jeg bruker å sammenligne det med sykling. Sykkel er en fin oppfinnelse, men det betyr ikke at å sykle hele tiden nødvendigvis er sunt. Alt med måte.

Blogglisten

2 kommentarer:

 1. Apropos: Kom nylig over denne anmeldelsen av en type MBT-sko (nokså krasst skrevet av en barfotentusiast, men med noen gode poenger):
  http://bit.ly/b0cLEg

  SvarSlett
 2. Hei! Takk for lenken! Innledningen var virkelig morsom. Jeg har prøvd MBT-sko alt for lite til å gå i slik detalj om opplevelsen.
  Jeg fant en annen artikkel om emnet, veldig interessant, og noe mer balansert:
  http://bit.ly/beNB51

  SvarSlett