onsdag 30. juni 2010

Ballfølelse

Har du fulgt litt med i det siste har du sikkert hørt om Jabulani. Jabulani er meget omdiskutert og mange er misfornøyde. Vanligvis er det keeperne som klager mest, denne gangen klager utespillerne også. VM-ballen Jabulani oppfører seg ikke som andre baller. En spiller gikk så langt som til å bruke ordet «overnaturlig».

Det er mye overtro i fotball. Noen spillere har faste ritualer de må gjennom før hver kamp. Sko må på i riktig rekkefølge osv. Mange korser seg før de går på banen. Maradona var nærmest manisk der han satt på benken før kampen mot Mexico.

Det er ikke så rart, så usikker sport som fotball er. I fotball har det svakeste laget en stor statistisk sjanse til å vinne. Det gjør utfallet mindre forutsigbart. I tillegg er du som fotballspiller helt avhengig av medspillernes bevegelser, de har du ingen kontroll på. Og som kjent er fotballen rund og kan trille alle veier. Ikke noe rart spillerne i det minste ønsker seg en ball som gir den gamle gode følelsen.


Her ligger utfordringen når du skal lære noe nytt. Hvis du skal bevege deg på en ny måte kan du ikke stole på den gamle gode følelsen. En ny bevegelse vil føles annerledes enn den gamle.


I Alexanderteknikken bruker vi mentale selv-instruksjoner som endrer forutsetningene for bevegelse. En vanlig formulering er: la nakken være fri slik at hodet kan slippe oppover og ryggen blir lengre og bredere. (Egentlig hodet «fram og opp», men det blir lett misforstått. Bare «opp» kan fungere like godt i praksis).

Instruksene er først og fremst preventive. Unngås unødvendig sammentrekning unngår du samtidig unødvendig spenning når du beveger deg. Kvaliteten på bevegelsene blir bedre. Men hvordan vil det føles? Det kan du ikke vite på forhånd, men det vil bli annerledes enn på gamlemåten.


Du vil sannsynligvis ikke kjenne forskjellen i selve musklene. Du kan jo ikke føle spenningene som ikke kom! Men du kan registrere effekten på bevegelsene. Bevegelsene får en annen karakter.


Har du bestemt deg på forhånd hvordan bevegelsen skal føles foregriper du begivenhetens gang. Du kan sammenligne det med å kjøre bil til et nytt sted. Du må være mest opptatt av å svinge i riktig retning underveis. Hvordan det er der kan du først vite når du kommer dit.

Når det gjelder våre egne bevegelser er vi svært avhengige av vaner. Det er derfor altfor lett å svinge inn på kjente veier, og da ender du opp der du alltid havner. For noen betyr det vondt i ryggen etc.

Hvordan løser du problemet? Ved å være like bevisst på utgående beskjeder som inngående signaler. Du må ha en klar forestilling om hva du ønsker (f.eks slippe hodet oppover) når du beveger deg, og samtidig være helt åpen for utfallet, hvordan bevegelsen føles.


En fotballspiller som blir for opptatt av å skåre mål mister oversikten for utgående beskjeder som skal til for å sende ballen i riktig retning. Han kan bli for opptatt av målet, bokstavelig talt, for opptatt av ekstasen før jobben er gjort. Argentinas Lionel Messi er verdens beste spiller for øyeblikket. Messi mestrer Jabulani, men står uten mål så langt i mesterskapet, han faller for egen iver.


Om det er hodet ditt eller en fotball - det viktigste er å ha en klar forestilling om retningen, og være åpen for resultatet, så kommer målene av seg selv.


Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar