onsdag 17. februar 2010

Skeiv rygg

Alexanderteknikken er ofte siste stopp for mennesker med ulike fysiske plager. Derfor er det ganske normalt at de en eller annen gang har vært innom en fysioterapeut. Når jeg legger hånden på ryggen deres for første gang hender det de sier med tung og alvorlig stemme at de har «skoliose».

Og ganske riktig, fysioterapeuten hadde rett, det er skjevheter i ryggen. Ingen overraskelse, tenker jeg da, med måten du bruker kroppen din på. Heldigvis er små skjevheter i ryggen ikke noe stort problem. Rettere sagt er det bare et symptom og ikke noe problem i det hele tatt.

Ifølge en av mine anatomi-lærere (som selv var fysioterapeut og alexanderlærer) er vi alle ørlite grann skjeve i ryggen. Vi er ikke helt symmetriske fordi hjertet ligger litt til venstre for midten og det er forskjell på høyre og venstre lunge. I tillegg kommer høyre-/venstrehendthet som påvirker symmetrien Når forskjellen på høyre og venstre side blir større enn nødvendig er det på grunn av muskulære uvaner.
(Ulik beinlengde kan selvfølgelig også være årsak til skjev rygg, og noe som mange forteller om. Men beinlengde skal jeg skrive om en annen gang.)

Ryggsøyla er kjernen i kroppen din. Den skal både bære vekt og være bevegelig. Det er to måter vi «misbruker» ryggsøyla på: enten synke sammen og kollapse, eller stramme og gjøre den stiv. Vanligvis skjer begge deler ulike steder i ryggsøyla. Ryggsøyla blir på den måten oppdelt i stedet for å fungere som én organisk helhet.

Stort sett vil dårlig kroppsbruk øke krumningene i ryggsøyla, både forover og bakover, og sideveis. Tilsammen betyr det rotasjon. Vi er alle litt «skrudd». Er du anspent er du mere «skrudd» og har større risiko for å ha skoliose.

I Alexanderteknikken omorganiserer vi ryggen ved å fokusere på balansen av hodet og forholdet mellom hodet og ryggsøyla. Enkelt forklart tar vi trykket av ryggsøyla og den vil «derotere». Å gi slipp på hodet er helt nødvendig for å få dette til, det er som å sprette korken av flaska for å få noe ut.

I boka «The Alexander Principle» av legen og alexanderlæreren Wilfred Barlow kan du se bilder han tok av elever før og etter timer i Alexanderteknikk. Alle er blitt mer symmetriske i ryggen. Det har altså sin helt naturlige forklaring. Symmetrien er ikke oppnådd gjennom trening og øvelser, kun ved å forbedre kroppsbruk. Ved å slutte å gjøre det som gjorde at ryggsøyla ble skjev.

Det finnes noen sykdommer, noen av dem medfødte, som fører til skeiv rygg. Alexanderteknikken kan selvfølgelig ikke helbrede disse tilstandene, men vil alltid kunne ha en positiv effekt ved å hindre en viss grad av forverring. Alexanderteknikk kan være en bedre løsning enn bruk av korsett som pasifiserer muskler. Jeg har hørt om tilfeller der Alexanderteknikken har avgjort spørsmål om operasjon eller ikke operasjon. Noen ganger er det uansett helt nødvendig å operere. Når ryggsøyla svikter slik at hjerte og lunger ikke kan fungere er jo valget lett.

Men om ryggen din bare er litt skjev og fysioterapeuten har sagt at du har skoliose skal du ikke bekymre deg. Alexanderteknikken kan hjelpe deg til å ta vare på den ryggen du har, og kanskje til å bli litt mindre «skrudd».

Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar