lørdag 9. januar 2016

Små forandringer

Små forandringer blir oversett og undervurdert. Grunnen er mangelen på perspektiv.

Tenk over alt du er i stand til å gjøre: gå, løpe, snakke, lese, skrive osv. Alt dette er ferdigheter du lærte litt etter litt. Ingenting kom plutselig. Alt kom gradvis, Gjennom små forandringer.

I et enda større perspektiv er alt vi mennesker er i stand til å gjøre resultat av små forandringer. Evnen til å gå oppreist på to bein, for eksempel, er en egenskap utviklet gjennom hundretusener, kanskje millioner av år, gjennom utallige bittesmå forandringer. Evnen til å bruke og forstå språk likeså.

Plutselige og store forandringer har også spilt en rolle. At dinosaurene døde ut etter et asteroide- eller kometnedslag nedslag for 66 millioner år siden gav muligheter for oss pattedyr. Typisk for store forandringer er at de kan være voldsomme, ødeleggende og destruktive.

Små forandringer kan også være destruktive, som for eksempel uvanene vi får som vi ikke merker. Men små forandringer kan også være konstruktive og utviklende.

I Alexanderteknikken er vi opptatt av de små forandringene. De minste forandringene er de viktigste. Forandringer i en Alexanderteknikk-time kan oppleves som store og revolusjonerende, men de skjer som følge av bittesmå forandringer. Enten gjennom lærerens bruk av hendene, eller gjennom hva du tenker, eller en kombinasjon.

I Alexanderteknikken stopper vi et øyeblikk. Ikke lenge, ikke en time, ikke et minutt, kanskje ikke et sekund en gang. Bare lenge nok til å tenke en ny tanke, ønske lengde og bredde, slik at små forandringer kan skje når du beveger deg.

Ønsker du store forandringer går det som regel galt. Du kollapser fordi du slapper av for mye, eller stivner og holder pusten fordi du prøver for hardt. Små forandringer er det vi vil ha. Et bittelite ønske om en liten forandring. Et lite steg i riktig retning. Noe å bygge videre på. 
Som min bestemor pleide å si: «Se nøye så skal du øyne det store i det små» og «På det jevne skal du bygge!». Bestemor hadde som regel rett. 

*Se nøie skal du øine – Henrik Wergeland (diktet Egebladene) http://www.dokpro.uio.no/wergeland/WI2/WI2164.html
På det jevne skal du bygge – Gamle Danske Sange: På det jævne, på det jævne
http://www.ugle.dk/paa_det_jaevne.html H. V. Kaalund, 1872


Relaterte blogginnlegg:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar