lørdag 22. mars 2014

Tilbake til nøytral

En ganske fersk Alexanderteknikk-elev sitter på en stol. Foran henne på en annen stol har jeg lagt ei bok. Oppgaven er å lene seg forover og hente boka. Eleven er fokusert på oppgaven. Hun ser på boka og er allerede på vei mot den uten å vite det. Overkroppen har sunket sammen, hodet trukket fram og ned. Idet hun lener seg forover og strekker ut armen spenner hun i nakke og skuldre, holder pusten. Hun griper boka med stiv arm og tar den til seg, ser på den. 
Hvordan gikk det, spør jeg. 
Fint, tror jeg. 
Ok. Nå kan du gjøre det en gang til, men på en litt annen måte.

Jeg tar boka og legger den tilbake. Jeg ber eleven komme tilbake til nøytral, bare sitte rett opp og ned. Jeg ber henne tenke på å la nakken være myk og la ryggen være lang og bred. Så ber jeg henne se på boka, men samtidig bevare tanken om lang og bred rygg. Jeg stopper henne idet hun vil ta boka på nytt: Nei, ikke slik. Du behøver ikke å bruke noen muskler for å komme forover, bruk tyngdekrafta. Kom forover fra hoftene samtidig som du beholder lengden.

Eleven lener seg forover på nytt. Denne gangen lar hun det skje av seg selv. Nakke og skuldre er i myk ro. Med lengden i kroppen når hun lengre og bevegelsen virker kortere. Plutselig sitter hun med boka i hånda, nesten overrasket: Det var lett!

Stopp
I det daglige gjør vi bevegelser uten å behøve å tenke over hvordan vi utfører dem. Den ene bevegelsene følger den andre i en jevn uavbrutt strøm, i den vante tralten. Uten å være klar over det kan vi bære med oss unødvendig spenninger fra den ene aktiviteten til den andre. På slutten av dagen kan vi være stive, slitne og anspente.

Å stoppe helt opp og komme tilbake til en slags nøytral posisjon kan være veldig effektivt for å bli bevisst på om vi gjør noe vi ikke behøver og gjøre, og om vi holder på unødvendige muskelspenninger.

I en Alexanderteknikk-time er dette et element i alle aktiviteter. Vi stopper opp og kommer tilbake til nøytral, for så å begynne bevegelsen fra nøytral. I seg selv kan det være nok til å gjøre ting med mindre spenning. Det er spesielt nyttig om du skal lære noe nytt eller gjøre noe som du opplever som krevende. Da er det lett å overforberede, være på spranget til å gjøre noe før tiden er inne, og ende opp med å bruke for mye krefter.

Alexanderteknikk-timen er en kunstig situasjon. Du kan tilbringe så mye tid du vil i «nøytral» før du gjør noe. I dagliglivet har vi ikke alltid samme mulighet. Men muligheter til å stoppe opp er det alltid nok av. Tenk på alle gangene du må vente på noe, enten det er på bussen eller etter å ha trykket «enter» på datamaskinen. Det er muligheter som byr seg fram. I tillegg kan du velge dine egne øyeblikk når det måtte passe deg.
Noen få sekunder kan være tilstrekkelig. Nybegynnere vil ofte trenge mange sekunder for å sjekke at de er i nøytral. Med øvelse vil det til slutt ikke nødvendigvis være behov for å stoppe bevegelse. Det går an å nullstille underveis.

Nøytral
Hva er egentlig nøytral? Hvis du stivner i en posisjon er du ikke i nøytral. Hvis du holder pusten gjør du noe ekstra og er ikke i nøytral. En person som er anspent holder for mye fast på hode, bein og armer. Han gjør noe unødvendig og er ikke i nøytral.
Det er en grense for hvor «nøytral» vi kan være, og en av disse begrensningene er vanene vi har. Holder vi på vanemessig spenning er det ikke sikkert vi kan slutte med denne unødvendige aktiviteten på bare noen sekunder. Men vi kan komme et stykke på vei. I morgen kommer du kanskje enda litt lengre. Det betyr at det som er «nøytral» for deg i dag kanskje ikke er det samme som nøytral innebærer for deg i morgen.

Å ligge i aktiv hvilestilling er en øvelse i å komme tilbake til nøytral. I aktiv hvilestilling gjør du ingenting. Ved å gjøre minst mulig mens du ligger der vil du kunne gi slipp på unødvendige spenninger du går og holder på. Samtidig gjør posisjonen at muskelskjelett-systemet er velorganisert for aktivitet. Posisjonen er heller ikke helt «slapp» siden du har knærne bøyd og føttene i bakken. Beina må balansere og balanseprosessen er til en viss grad aktiv slik at situasjonen ligner på det å være oppreist. Ved å øve på aktiv hvilestilling jevnlig vil du kunne komme stadig nærmere en ideell nøytral situasjon også når du er i bevegelse.

Neste skritt
Å stopp og komme tilbake til nøytral er en måte å ta pause på. Men enda viktigere er at det å komme tilbake til nøytral er forberedelse til aktivitet. Å være i nøytral betyr at du er klar for hva som helst. Dette er et kjennetegn på at du faktisk har kommet til nøytral. Du er fri til å velge i hvilken retning du vil bevege deg i, og hva slags bevegelse du vil gjøre.

Da Alexander utforsket prinsippene for Alexanderteknikken eksperimenterte han for å bli kvitt sine uvaner. Å bestemme seg for å gjøre ingenting var første skritt han måtte ta. Han tenkte så «retning» (nakken fri, hodet fram og opp, ryggen lang og bred ...). I det han skulle sette i gang bevegelse gav han seg selv valget mellom flere bevegelser for å sikre at han ikke forstyrret sitt nøytrale utgangspunkt. Dette er et knep du kan prøve ut selv. Kom tilbake til nøytral og holde alle muligheter åpne.

***
Enig? Uenig? Inspirert? Provosert?
Skriv hva du mener i kommentarfeltet.


Relaterte blogginnlegg:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar