mandag 15. juni 2009

Føtter

Alle som er anspent er også anspent i føttene. Spenning gir stivhet, en stiv kropp balanserer dårligere og føtter, ankler og legger får unødvendig mer arbeid. I tillegg er det vanlig at folk i god tro gjør mye unødvendig med føttene. Svært mange har fått instruksjon av fysioterapeuter eller andre om å «bruke tærne aktivt» eller å «rulle med foten» når de går.

Instruksjonen er godt ment. Det terapeutene ser er ofte føtter som ikke jobber godt fordi tærne peker ut til siden når personen går. Årsaken er spenninger i resten av beinet og kroppen. Studerer du musklene i kroppen kan du finne at mange av dem følger et spiralmønster. En dobbeltspiral ifølge anatomen Raymond Dart. Unødvendig spenninger fører derfor ikke bare til sammenpressing, men også rotasjon av kroppsdelene. Ganske vanlig resultat er at foten blir rotert utover.

Den eneste gode løsningen er avlæring av unødvendige spenninger slik at hele beinet kan de-rotere. Å forsøke å tvinge foten tilbake til «riktig» posisjon gir bare mer unødvendig spenning.

Her en dag ba jeg en sanger tenke på føttene sine når han stod. Med ei hånd på ryggen hans kunne kjenne at han umiddelbart strammet i føttene. Spennning i beina kan alltid merkes i korsryggen. «Hva gjorde du nå?» lurte jeg på. Jo, han forklarte at han hadde lært hvordan han skulle stå av en sanglærer og rettet på føttenes posisjon.

Sanglærerens instruksjon var helt sikkert godt ment, og føttene kom sikkert i en posisjon som gav sangeren mer stabilitet. Men hva skjedde på veien? Helt tydelig at instruksjonen gav opphav til nye unødvendige spenninger. Slik er det ofte når vi tenker på kroppsbruk i form av posisjoner. Unødvendig fiksering er nærmest garantert.

Løsningen for sangeren var å bli bedre kjent med leddene i beina. Når hofter, knær og ankler er frie er skjelett, sener og muskler innrettet slik at føttene vil kunne fungere best mulig. Friere føtter betyr mer sensitive føtter, som betyr bedre balanse, og som betyr friere bevegelser, friere pust og en friere stemme.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar