fredag 10. desember 2010

På med lua

Jeg hørte en gang en forsker si på radioen at de ikke helt visste hvorfor vi mennesker fremdeles har hår på hodet når vi har mistet det meste av pelsen ellers. Jeg har ganske lite hår igjen og kunne gitt ham flere gode grunner. En god grunn er å isolere mot kulde. Uten hår blir det fort kaldt. Jeg bruker gjerne lue allerede i september.

Det som er interessant i forhold til luer og Alexanderteknikken er hvordan folk tar av og på seg lua. Når noen kommer for å ta timer legger jeg ofte merke til det. Når de tar den av går det som regel greit, de bare feier den av med ei hånd, men når de skal ta lua på, da skjer det noe. De tar lua i begge hender, og så, istedet for bare å bruke armene, drar de hodet ned, trykker seg bokstavelig talt sammen for å få hodet lavere, og så settes lua på.

En liten filleting, tenker du kanskje, og det er det jo. Men jeg tror det er symptom på et generelt problem - det at skuldrene er så stive at det lønner seg bedre å dra hodet ned enn å løfte armene. Og har du problemer med å løfte armene over hodet har du virkelig et problem, for skuldrene dine vil bare bli stivere og stivere.

Hva gjør du når du tar på lua? Finn et speil, finn fram ei lue (eller lignende hodeplagg), og se hva som skjer når du tar den på. Kan du ta den på uten å spenne nakken? Jeg sier ikke at det er feil å bøye nakken, bare at det er uheldig om du gjør det med mer spenning enn nødvendig, dvs presser hodet ned på nakkevirvlene.
Som en kontrast kan det være ok å ta lua på uten å bevege hodet nedover i det hele tatt. Det vil kanskje føles rart ut om du er vant til å gjøre det annerledes. Du vil kanskje oppleve det som om du må gjøre en unødvendig stor bevegelse. Men det er det ikke. Bevegelsen er bare utenom det repertoaret du er vant til. Hvis du tenker deg om så burde jo armene fint være i stand til å gjøre den jobben.

Du kan prøve bevegelsen liggende i «aktiv hvilestilling». Da kan du observere om du spenner nakken når du beveger armene, og du kan bli vant til å la ryggsøyla være lang (dvs ikke presse den sammen). Du får ikke tredd lua på hodet når du har det hvilende på bøkene, det er bare armbevegelsen det er snakk om å gjøre.

Når du skal ta på deg lua har du en mulighet til å bruke bevegelsen til å øve på å la nakke og skuldre være friere. Når vi ser på en slik bevegelse i en alexandertime vil jeg foreslå ulike strategier å prøve ut. Det enkleste, og som ser ut til å fungere for de fleste, er å tenke på å la nakkeledd og ankler være frie, dvs ha potensiale for bevegelse, når du løfter armene. Anklene må være frie for å kompensere for vektforskyvningen, og at nakken er fri gjør at du unngår spenning i skuldrene (blant annet).

Når du tar på deg lua har du et valg. Du kan gjøre det som du pleier, eller du kan bruke bevegelsen til å øve på å få en friere nakke. Velger du det siste vil skuldrene etterhvert også bli friere og du kan nå lengre opp uten anstrengelse. Opp til øverste hylle, der kakeboksen står ...

Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar