mandag 7. desember 2009

Gratis julegave

Er du en lykkelig eier av årets salgssuksess? En «spikermatte» i plast? Hvis ikke får du kanskje en til jul. «Spikermatte» er et av årets heteste julegavetips. Å ligge på matten skal visstnok ha alle mulige positive virkninger. Medisinske eksperter tviler. Selgerne viser til forskning i Russland, en forskning vi med god grunn skal ta med noen kilo salt.

Mange er likevel entusiastiske og melder om positiv virkning, og jeg tror de kan ha noe rett. Kanskje er det riktig som noen sier at å ligge på «spikermatten» stimulerer kroppens endorfinproduksjon. Men jeg tror det finnes en enda enklere forklaring. Å legge seg nedpå i løpet av dagen har positiv virkning i seg selv.

I vårt samfunn er det å legge seg ned ikke akseptert. Om du legger deg ned for en pause er du enten syk, eller lat. Men å være oppreist 16 timer om dagen, fra du står opp om morgenen til du legger deg på kvelden, er det naturlig? Jeg vil påstå at det er mer naturlig å legge seg ned i løpet av dagen. Forskning tyder på at vi i tillegg til å ha en søvn/hvile-syklus på ca 24-25 timer også har en hvilesyklus på ca. 4 timer. Det kan tyde på at det er naturlig for oss å legge seg ned omtrent så ofte som vi spiser. Romerne var kanskje inne på noe. De lå ved bordet under måltidene. I alle fall gjorde de rike det. I alle fall ifølge Asterix.

Det gode liv handler om å ha balanse. Balanse mellom arbeid og hvile Å ta pause er viktig, en kunst i seg selv. I Alexanderteknikken har vi en spesiell måte å ta pause på. Vi kaller det «aktiv hvile», «konstruktiv hvile», eller «semi-supine». «Semi-supine» er navnet på posisjonen vi bruker og betyr halvt-ryggliggende. «Supine» betyr å ligge rett ut på ryggen, og «semi» betyr «halv».

«Aktiv hvileposisjon» innebærer å ligge på ryggen på et fast underlag med knærne bøyd og føttene i bakken, og med noe under hodet. Hensikten er at ryggsøylen og nakken er i en middelposisjon. Det er viktig at underlaget ikke er for mykt og at du om nødvendig har noe under føttene slik at de ikke glir. Under hodet brukes gjerne pocketbøker. De er passe myke og høyden kan lett justeres.
(For mer detaljert info se lenke nedenfor).

I denne spesielle posisjonen oppnår du en god form for avspenning. Posisjonen er ideell for å kunne slippe tak i hodet og skuldrene slik at ryggsøylen kan bli lengre og ryggen bredere. Samtidig er beina ikke helt avspent. Du må ha noe aktivitet i beina for å balansere knærne. Du må la hofter, knær og ankler være mest mulig frie samtidig som knærne peker mot taket.
Denne organiseringen av muskelsystemet med lengde og bredde i ryggen og et aktivt forhold mellom beina og ryggen er det vi trenger når vi bruker kroppen i alle mulige sammenhenger. Når du ligger i «aktiv hvile»-posisjon oppnår du denne organiseringen av muskel-skjellett-systemet uten å behøve å gjøre noe. Og det helt gratis.

Når du er oppreist er det ryggsøyla som bærer vekta av kroppen. Bruskskivene mellom ryggvirvlene presses sammen og noe av væsken i bruskskivene presses ut. Nå du legger deg ned igjen kommer væsken etterhvert tilbake. Væsken som blir presset ut og kommer tilbake igjen er med på å sørge for for utveksling av næring og avfallsstoffer. Dette er viktig fordi bruskskivene i ryggsøylen er de største bitene i kroppen som ikke har blodtilførsel. (NB. Dette har ingenting å gjøre med «skiveutglidning» eller «prolaps».)

Fordi væske går ut av bruskskivene blir vi kortere i løpet av en dag. Høydeforskjellen mellom morgen og kveld kan være så mye som en centimeter om du er en høy person. Dette er helt naturlig og akkurat som det skal være. Problemet er at svært mange har mye unødvendig muskelspenning i kroppen. Unødvendig muskelspenning fører til ekstra kompresjon av ryggsøyla. Å skvise ryggsøyla hemmer bevegelser fordi veldig mange muskler er festet langs den. Å ligge i «aktiv hvileposisjon» lar deg slippe opp noe av spenningen, ryggsøyla dekomprimeres. Musklene langs ryggsøyla får økt hvilelengde og et bedre utgangspunkt for å gjøre jobben med å holde deg oppreist.

Min erfaring er at de aller fleste voksne mennesker i vårt samfunn har kroniske spenninger som gjør at de konstant skviser ryggsøyla si. Det er veldig usunt i lengden. Jeg leste en gang at ryggsøyla kan regnes for å være opptil 20 år eldre enn resten av kroppen på grunn av at den er i kontinuerlig bruk når vi er oppreist.
Når du lærer Alexanderteknikk lærer du å slutte å skvise ryggsøyla. Det er derfor vanlig at folk som tar timer i Alexanderteknikk blir høyere, eller rettere sagt - de blir så høy som de egentlig er. De vil også ofte føle seg lettere fordi muskelspenninger ikke lengre drar dem nedover.

Det aller viktigste du gjør for ikke å klemme sammen ryggsøyla er å slutte å dra hodet nedover, det vil si - la være å spenne nakken. Å gi slipp på hodet kan ta tid å lære. Du må jo ha noe spenning i nakken når du er oppreist, du kan ikke bare «slappe av». Å ligge i «aktiv hvileposisjon» er en unik anledning til å lære å gi slipp på hodet, og på skuldrene også. Om du også kan gi slipp på føtter og knær vil beina arbeide mer effektivt og du får bedre balanse, samtidig vil du slippe spenninger i korsryggen.

Ved å ligge i «aktiv hvileposisjon» får du en pause, slipper spenninger og samtidig kan du rebalansere muskelskjelett-systemet og være klar til ny innsats. Og som sagt - det er gratis. Alt du behøver er noen bøker og et teppe på gulvet. Du kan lett gjøre dette hjemme på egenhånd. Jeg råder alle nye elever til å gjøre det hver dag. En god del endringer vil skje helt av seg selv og elevene får mer igjen for timene.
10-15 minutters leie i «aktiv hvileposisjon» hver dag i to uker kan ha en dramatisk positiv effekt, særlig for mennesker som i utgangspunktet ikke tar de pausene de trenger. Det har jeg sett flere ganger.

Les mer om «aktiv hvile» og prøv det selv:
http://www.alexanderinfo.no/aktiv_hvile.htm
Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar