lørdag 7. november 2009

Kroppsholdning påvirker tilliten til egne tanker

Din kroppsholdning påvirker hvordan andre opplever deg. Men den påvirker også hvordan du opplever deg selv. Når du har «god» kroppsholdning vil du ha større tillit til egne vurderinger.

Forskere i Ohio ba forsøkspersoner om enten å rette seg opp, eller la seg synke sammen, og så liste opp tre negative eller tre positive trekk ved seg selv i forbindelse med en fiktiv jobbsøknad. Forsøkspersonene ble deretter bedt om å vurdere hvor godt de ville gjøre det i jobben. Uavhengig om vurderingen var positiv eller negativ stolte de som hadde «god» kroppsholdning mest på at egne vurderinger var riktige.

Kanskje kan denne forskningen forklare noe som skjedde da jeg studerte i England. Carolyn, en av skolens lærere skulle demonstrere hvordan å gi en første time i Alexanderteknikk. En av studentene hadde en venninne som aldri hadde hatt time før og som var villig til å være demonstrasjonsobjekt.
Demonstrasjonen gikk bra, venninnen taklet fint oppgavene og lot seg ikke forstyrre av å bli observert av 12-15 Alexander-studenter. Kort tid etter fikk vi høre at kvinnen når hun kom hjem samme dag hadde bedt sin mann pakke sakene sine og flytte ut.

Hun hadde sikkert lenge vurdert å la mannen ryke og reise, men det er påfallende at det skjedde da hun kom hjem fra sin første alexandertime. Når hun var mer «oppreist» stolte hun kanskje mer på sine egne tanker og følelser.

Jeg skrev «god» i anførselstegn om kroppsholdningen når jeg refererte til forskningen. Det er fordi de rett og slett ba forsøkspersonene rette opp ryggen og skyve brystkassen frem. Jeg vil ikke kalle det god kroppsholdning. Du ville bare bruke for mye spenning, og du ville i beste fall ikke orke å holde posisjonen særlig lenge. Anstrengt kroppholdning er ikke sunt i lengden.

I Alexanderteknikken er vi mer indirekte og mye mer sofistikert. Kroppsholdning og balanse er helt naturlig prosesser og vi behøver ikke gjøre noe spesielt for at det skal fungere. Vi kan derimot gjøre en masse rart som gjør at det ikke fungerer. Derfor fokuserer vi i Alexanderteknikken på å unngå unødvendige spenninger som hemmer kroppsholdningen. Alt du behøver å «gjøre» er å ha et ønske om å være oppreist.

Kroppen er mer intimt knyttet til tankene enn du kanskje er klar over. Kropp og tanke er som sider av samme mynt. Tankene påvirker kroppen. Men det er også slik at kroppen påvirker tankene.
Enda en god grunn til å komme i fysisk balanse.



Body posture affects confidence in your own thoughts
http://researchnews.osu.edu/archive/posture.htm

VG: God holdning gir god selvtillit
http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=580468


Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar