lørdag 14. november 2009

Ingen engler

For mange år siden deltok jeg på alternativmessa sammen med to kolleger. Vi hadde vår egen stand der vi ga mini alexandertimer og delte ut brosjyrer. Det var en forunderlig opplevelse å stå der blant krystallhealere, kvantemedisinere, jordstråleterapeuter og aurafotografer, og til og med en som tilbød «samtaler med Gud».Det var forunderlig å stå der fordi å undervise Alexanderteknikk er å bekjempe overtro.

Når noen bruker for mye muskelspenninger når de beveger seg gjør de det fordi de tror det er nødvendig. Det er deres hellige overbevisning. At det går an å bruke mindre krefter er utenfor fatteevne og regnes for et under. Fordi spenningene er så tilvante føles de som riktige og nødvendige. Min jobb som Alexander-lærer er å overbevise om at undrenes tid ikke er forbi, eller rettere sagt - at oppfatningen av det umulige bunner i mangel på kontakt med realitetene.

I Alexanderteknikken jobber vi med tankene. Alexanderteknikken er 99 prosent mental (og kanskje mer). Noen ganger kan det, for enkelte personer, være nyttig å bruke bilder og forestillinger som for eksempel at hodet er en ballong, eller at armene er av gummi. Men dette er bare hjelpemidler på veien, dette er ikke fakta, vi vet at det ikke er slik.

Det er en direkte sammenheng mellom hvordan du oppfatter kroppen og hvordan du bruker den. Kropp og tanke er sider av samme sak. Det er et skritt ut i lyset å erkjenne at hofteleddet ikke er ved hoftekammen, men lenger ned; og at leddet mellom hodet og nakken ikke er på høyde med haka, men oppe under ørene. Den smale sti til frelse, eller bedre kroppsbruk om du vil, går gjennom å bli klar over egne forestillinger.
Jeg hørte en gang om en sangstudent som gråt av lettelse når Alexander-læreren åpenbarte for henne at hun hadde to uavhengige og bevegelige skulderblad og ikke ei stiv plate tvers over ryggen som hun hadde trodd. Tenk hva en slik forestilling hadde gjort med pusten hennes!

For å endre kroppsbruk må du endre tanken. Vrangforestillinger må bort. På vår måte jobber vi Alexanderlærere mot «overtro». Vår jobb er å få folk til å tenke annerledes. Feil muskelspenning kommer av feil tanker. Det er dine tanker, og ingen andres som avgjør hva som skjer i musklene dine. Du har bedre kontakt med musklene dine enn hva en fysioterapeut, lege, kiropraktor, massør, osteopat, eller til og med en Alexanderlærer noengang kan få. Du styrer musklene fra innsiden. Derfor må du også ta ansvaret selv, fordi bare du kan gjøre det, og ingen andre, ikke en gang Märthas engler. Alexanderteknikken fungerer fint uten engler.


Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar