søndag 25. januar 2015

Våpenhvile

Krig er dumt. Lidelse, ødeleggelse og død, oftest til ingen nytte. Det ender gjerne i en situasjon ganske lik utgangspunktet, bortsett fra at alle har det verre. Årsaken til stridighetene ligger vanligvis i en vanskelig konflikt som uansett ikke kan løses ved bruk av vold. Problemet er der fortsatt.

Ukoordinert kroppsbruk kan også sies å være en slags konflikt. På ett plan en konflikt mellom kreftene i muskelskjelett-systemet, på et annet plan kan det være konflikt mellom intensjon og utførelse. En uhensiktsmessige vane innebærer at det du tror du gjør ikke er helt det du egentlig gjør

I slike situasjoner hjelper det ikke å bruke makt, å prøve hardere eller bruke større kraft. Det kan tvert imot lønne seg å gjøre mindre. Kraftbruk skjerper konflikten, strammer knuten og gjør den vanskeligere å løse. Det er en av grunnene til at det kan være aktuelt å ta det mer med ro når du begynner å ta timer i Alexanderteknikk. I alle fall innledningsvis. En våpenhvile kan redusere konfliktnivået og er det første helt nødvendige steg til bedring.

Et vanlig råd når man blir provosert er å telle til ti. Å ta seg tid til å tenke seg om gjør sjansen større for at man kommer på bedre tanker og handler konstruktivt. Alexanderteknikkens svar på dette er «inhibition», å la være å reagere umiddelbart på en impuls. I Alexanderteknikken teller vi bare til én. Det er ikke nødvendige å ta lang pause om du har en god plan, men pausen er helt nødvendig for å gjøre en forskjell.

Rundt om kring i verden er det folk som burde telle til en milliard og helst lengre. Det er ikke sikkert at de kommer opp med noen konstruktiv plan underveis, men da kunne andre i alle fall fått litt fred i mellomtiden.

Relaterte blogginnlegg:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar