fredag 19. november 2010

Skoene som ødelegger helsa

Dagbladet gir meg alltid noe å skrive om. Forrige uke hadde de en artikkel om at «Vanlige sko kan ødelegge helsa». Som vanlig hadde de snakket med noen medisinske eksperter, pluss en skomaker, De sa alle litt forskjellige ting, men hovedbudskapet så ut til å være at skoene måtte gi «støtte», de burde ha hælkappe og relativt stive såler.

Før du leser videre kan du gjøre et lite eksperiment. Ta av deg sko og sokker og gå litt rundt mens du tenker over det faktum at fotsålene er ekstremt sensitive. Ikke så sensitive og bevegelige som hendene, men likevel blant de mest sensitive områdene på kroppen. Legg merke til hvor mye nyanser du kan oppleve med føttene selv på et helt flatt underlag. Forestill deg at føttene er som hender og at du føler deg fram.

Tenk så på hendene dine og tenk over hvordan det er å ha på seg hansker det meste av dagen. Tenk deg at hanskene skulle være litt ekstra tykke for å gi «støtte»...

Ja, jeg trekker det for langt. Føttene er ikke som hendene, de er annerledes. Og hvorfor er de annerledes? De har utviklet seg gjennom flere millioner år til å bli ett av kjennetegnene ved oss mennesker. De har utviklet seg til en unik konstruksjon som gjør at vi med letthet kan bevege oss rundt på to bein. Nå hevder altså noen «eksperter» at de kan forbedre funksjonen til foten ved å spjelke den med en stiv såle. Omtrent like lurt som lobotomi.

Sko som ikke gir støtte er ifølge artikkelen uheldig for de som har feilstilling i foten. Feilstilling er det mange som har, opptil 70 prosent har jeg lest et sted. Kan en sko eller innleggssåler rette opp feilstilling? Er det slik at du etter å ha gått med innleggssåler noen år en vakker dag kan ta dem ut og feilstillingen er borte? Nei. Du går med sålene resten av livet. Sko og såler løser ikke problemet, de kan bare kompensere.

Noen få mennesker har bruk for oppbygning i skoene, men for de aller flestes vedkommende vil endret kroppsbruk kunne redusere og til og med fjerne feilstilling over tid. Kroppen og nervesystemet er mer fleksibelt enn det er vanlig å tro. Feilstilling er et resultat av noe du gjør feil, for feilstilling er ikke det naturlige. Slutt å gjøre feilen og du er på vei til bedring. Use affects functioning. Du må altså ta bort noe, ikke legge noe til. Dessverre er det bare vi alexanderlærere som tenker slik.

I Dagbladets artikkel blir et par typer sko trukket fram som eksempler på «dårlige» sko. Det blir hevdet at de er dårlige fordi de ikke gir støtte til foten. Men såvidt jeg kan forstå er problemet dårlig design som gjør at skoene ikke sitter ordentlig på. Det er klart at har du en sko som henger og slenger kan det være en slags forbedring å ha hælkappe slik at skoen i det minste sitter.

Dagbladet skriver «Vanlige sko kan gi smertefulle lidelser i føtter, rygg og knær». Det er bare problemer i føttene som blir omhandlet nærmere, de fleste plagene antagelig forårsaket av trange sko og høye hæler. Høye hæler har lenge vært fy-fy i alexanderverdenen, men nå har noen innsett at hvis kvinner på død og liv må, så kan vi i det minste hjelpe dem til å gjøre det beste ut av det:

Skoenes utforming har vært nærmest uforandret de siste par hundre årene. Innimellom har det vært mange rare påfunn, men i det store og hele er konseptet det samme. Skoene har en mer eller mindre stiv såle, en tupp som smalner inn mot midten, en hæl som er tykkere enn resten av sålen, og gjerne en avstivet hælkappe. Moderne joggesko bygger på samme konsept og er ikke moderne i det hele tatt, bare pålesset mye bortkastet stæsj. Steinaldermenneskenes dyrehuder fungerte minst like bra. Vi har siden den gang knust atomer, transplantert hjerter og landet på månen, men en rimelig god sko har vi store problemer med å produsere.

Men nå står vi overfor en revolusjon. Barfot-teknologien kommer. Nye materialer gjør det mulig å og lage sko som er myke nok til å ikke forstyrre fotens naturlige funksjon, og samtidig sterke nok til å beskytte foten. Blant andre har sønnen til en irsk alexanderlærer utviklet en sko kalt Vivo Barefoot. Jeg har knapt prøvd dem selv, men har snakket med andre alexanderlærere som er veldig begeistret. Jeg har planer om å kjøpe meg et par. Hittil har du bare kunnet få dem i utlandet, men nå har de kommet til Norge.

I fremtiden vil de le av skoene vi bruker i dag, og de vil riste på hodet over denne setningen fra Dagbladet: "Fordi små barns føtter fortsatt er i utvikling er det viktig med god hælkappe og støtte for foten." Det er nettopp fordi barns føtter fortsatt er i utvikling at de ikke skal støttes opp. Når Dagbladet hevder at "vanlige sko kan ødelegge helsa" har de helt rett. Hvis du vil vite mer om hvorfor kan du lese denne artikkelen av en som jobbet for sko-industrien i mange år:

Og her er lenke til Dagbladets artikkel:

Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar