lørdag 8. februar 2014

Smartphone-trikset

Jeg tenker av og til på hvordan verden var før mobiltelefonen. Hva vi brukte tiden til? Hva gjorde vi når vi ventet på toget? Bare stod der liksom? Med en smarttelefon har du hele verden i lomma. Fristende å ta den opp for å følge med i hva som skjer.

Mobiltelefon gjør noe med oss. Som Alexanderteknikk-lærer ser jeg det hver dag – mennesker i deformerte posisjoner, krøllet sammen rundt en smarttelefon eller ipad. Det kan ikke være sunt i lengden. Når du ser noen i en slik posisjon, så kan du være ganske sikker på at de ikke er klar over selv hva de gjør. Det føles sikkert helt naturlig.

Hva gjør du?

Her er noe du kan prøve ut for å øke bevisstheten:
En gang du har holdt på med smarttelefon/nettbrett ei stund og blir oppmerksom på at du er i en mindre enn ideell posisjon, stopp helt opp, ikke gjør noe. Så, samtidig som du forsøker å endre posisjon minst mulig, legg fra deg telefon/nettbrett og bare vær i posisjonen ei stund. Opplev hvordan denne posisjonen føles uten skjermdingsen. Er dette en posisjon du ville inntatt frivillig?

Kanskje er posisjonen ok, kanskje ikke. Poenget er at uten mobilen vil posisjonen kunne føles annerledes. Mobilen er en stimulus som får oss til å gjøre ting for å tilpasse oss den. Vi gjør ting vi tror vi må gjøre for å håndtere den. Sålenge vi bare reagerer ubevisst på denne stimulusen kan det være vanskelig å være bevisst på hva vi egentlig gjør.

På nettet finner du mange artikler om Alexander teknikk og bruk av mobil/pc/nettbrett som forklarer hvordan du skal sitte, bruke hender og øyne etc. Alt dette er vel og bra, men de glemmer det aller viktigste: at alt vi gjør er reaksjoner på stimuli. Selvfølgelig skal vi tenke på å ha lengde og bredde i kroppen, bevegelighet, ha «fri» nakke og støtte fra underlaget. Men årsaken til at vi gjør det vi gjør har med måten vi reagerer på, enten stimuli kommer innenfra eller utenfra. Uten at vi reagerer annerledes på stimuli har vi ikke endret noen ting. Dette er kjernen i Alexanderteknikken.

Hvis vi er bevisste på vår reaksjonsmåte kan vi ha et valg om hvordan vi reagerer. For det første forholder vi oss da til roten til problemet, for det andre kan vi oppdage at utfordringen er den samme om stimulusen er en smarttelefon, stolen, tannbørsten, trafikken eller bikkja til naboen.
Uansett stimulus kan vi som utgangspunkt møte det med «lengde og bredde» i kroppen og håndtere det på en konstruktiv måte. Stimuli kan vi nemlig ikke gjøre noe med, men vi kan ha et valg når det gjelder hvordan vi reagerer.

Det spesielle med mobilen er at den er en nærmest konstant stimulus, som veldig mange forholder seg til på en forferdelig dårlig måte, både når det gjelder tidsbruk og når det gjelder fysiologisk organisering (les: «kroppsholdning»). Fjerner du mobilen/stimulus slik jeg foreslo kan du oppdage hva slags innvirkning det har. Trikset er lettest å gjennomføre om du har noen andre til å ta vekk mobilen/nettbrettet et øyeblikk.

Mobilen har forandret våre liv, men vi bør ha et valg om hvordan vi lar den forandrer våre liv.

Relaterte blogginnlegg

3 kommentarer:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  2. Fint innlegg.
    Jeg leste et sted at F. M. Alexander ikke så særlige problemer med den industrialiserte verden. Snarere lå problemet i hvordan vi mennesker ikke er flinke nok til ta i bruk de nye redskapene teknologien har gitt oss på en hensiktsmessig måte.
    Urbanisering, industrialisering og ny teknologi har skapt en bølge av utfordringer for kroppene til mennesker. Jeg tolker Alexander dithen at det er fullt mulig å fungere optimalt hvis man er seg bevisst på hvordan best håndtere ytre og indre stimuli, og hvordan man skal benytte seg av nye redskaper/verktøy.
    Utsagnet gjør meg optimistisk med tanke på menneskekroppens evne til å fungere på en svært bra måte, uavhengig av ytre og indre omstendigheter. Dette står i kontrast til det man jevnlig kan lese om i aviser - om hvor farlig det er å ha en "stillesittende" jobb osv.

    Selv prøver jeg å løfte mobilen litt lenger opp, altså til synsfeltet, hvis jeg først lar meg friste til å lese nyheter på t-banen for eksempel, slik at jeg unngår at hodet kollapser framover. Ulempen er at folk rundt kan få følelsen av at du driver og filmer dem!
    Et annet triks som er mer velkjent er å skru av alle Notifications. Mobilen bør være noe man oppsøker for moro skyld når man selv vil det, og ikke når den vil at du skal det!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for kommentar.
      Ja, Alexander mente det avgjørende var hvordan vi reagerer på stimuli (for å si det veldig enkelt), og hvordan vi benytter muligheten vi har til å gjøre bevisste valg.

      Slett