lørdag 20. april 2013

Alexanderteknikk i dagliglivet

Et tema som ofte kommer opp i Alexanderteknikk-timene er hvordan å ta i bruk i dagliglivet det som læres. I timene er det mye letter å ha oppmerksomhet om det du gjør, ofte hjulpet av berøringen fra lærerens hender. Hvordan huske noe av det utenom timene når du er på full fart fra det ene til det andre?

Velge
Vi kan ikke være oppmerksom hele tiden. Det er umulig. En generell intensjon om å være mer oppmerksom blir for vag og vil fort renne ut i sanden. Det er bedre å velge seg bestemte aktiviteter å være mer oppmerksom i. Velg gjerne enkle aktiviteter som du gjør hver dag, eller ofte, som for eksempel
  • pusse tenner
  • knytte skolissene
  • vaske opp/ta ut av oppvaskmaskinen
  • spise
  • børste håret
  • ta på deg sokkene

Begynn gjerne med en aktivitet der du merker at du anstrenger deg mer enn nødvendig, og hvor du lett kan registrere enn forskjell om du forbedrer måten du gjør den på. Jeg skriver ikke her hva du skal tenke på, det vil være ulikt fra person til person og noe vi tar opp i timene. Til å begynne med er det nok å bare være oppmerksom, observere seg selv, og stille seg spørsmål om handlingen kan utføres med mindre bruk av krefter.

Musikere har den fordel at de har fokus på en aktivitet flere timer hver dag hvor de har mange muligheter til å anvende Alexanderteknikken. Om du ikke er musiker har du kanskje også mer komplekse aktiviteter som du vil forbedre. Å bruke en datamaskin er en slik kompleks aktivitet, som byr på utfordringer de fleste overser, men som kan føre til mye unødvendig anstrengelse og spenning.

Jo mer kompleks aktiviteten er, jo større prosjekt er det å gjøre endringer. Ofte er det grundig inngrodde vaner som må lukes ut, så regn med å bruke tid. Men å velge seg en slik oppgave er et veldig godt utgangspunkt for å lære Alexanderteknikken.

Når du først har begynt å anvende Alexanderteknikken regelmessig i en aktivitet, er det letter å bruke den i andre. Ofte vil teknikken dukke opp av seg selv i andre sammenhenger. Sansene dine vil begynne å si i fra når du gjør ting på en uhensiktsmessig måte.

Stoppe
Når noen sier at det er vanskelig å 'huske' Alexanderteknikken i dagliglivet kan det være fordi de er den typen mennesker som går på autopilot dagen lang. Den ene handlingen følger den andre uten stans. Alexanderteknikken går ut på å la være å reagere vanemessig. Men hva om vi reagerer vanemessig på hvert eneste stimuli som kommer? Vi må kunne la være å reagere, bruke «inhibition» som vi kaller det i Alexanderteknikken. «Inhibisjon» kan bety å stoppe, i sin ytterste konsekvens kan det innebære å stoppe helt. Det kan være svært nyttig.

Ved å stoppe helt opp og bare sitte eller stå rett opp og ned og gjøre ingenting (annet enn å puste), skaper du et nytt utgangspunkt å handle ut ifra. Det er bare snakk om å stoppe opp i korte øyeblikk, kanskje 5 til 20 sekunder. Om du tenker etter er det mange muligheter i løpet av en dag hvor du kan stoppe opp for en kort stund uten at det vil ta deg noe ekstra tid. Det kan for eksempel være når du
  • står i kassakøen på butikken
  • sitter i bilen og venter på grønt lys ( eller i bilkø)
  • venter på at den fordømte datamaskinen skal tygge ferdig (ikke bli irritert, du får jo noen sekunders friminutt!)
  • sitter på bussen (du kan ta deg riktig god tid til å gjøre ingenting)
  • tar tissepause

Å forandre vaner og bli kvitt spenninger handler veldig mye om å slutte med noe, ikke begynne med noe. Når du tar pause er det derfor ikke nødvendigvis slik at du skal tenke på noe spesielt. Det å slutte med noe (unødvendig spenning/stress) kan være tilstrekkelig til at positive endringer skjer.
Spesielt det å ta et avbrekk mellom aktiviteter kan være lurt. Å stoppe kan gi deg muligheten til å komme tilbake til «nøytral» slik at du kan fortsette uten å dra med deg all spenningen og stresset fra forrige aktivitet.

Å stoppe opp et øyeblikk gir deg ikke bare åpning for Alexanderteknikken, det er et viktig element i Alexanderteknikken. Slike små luftehull i hverdagen kan gjøre hele forskjellen. Bare prøv!

Hvile
Å ligge i «semisupine» eller «aktiv hvilestilling» er noe mange forbinder med Alexanderteknikken. Ja, for noen er det å ligge i aktiv hvilestilling det samme som å «gjøre Alexanderteknikk». Det er ikke nødvendigvis riktig. Du kan ligge i aktiv hvilestilling uten å bruke Alexanderteknikken.
Men å ligge i aktiv hvilestilling kan gi mange fordeler. Noe av det samme skjer i kroppen som i Alexanderteknikk-timene, uten at du behøver å gjøre noe annet enn å ligge der. Kanskje det viktigste for mange, særlig i begynnelsen, er at det å legge seg ned og ikke gjøre noe skaper det lille rommet i hverdagen hvor de kan ta tid til seg selv, og til å tenke Alexanderteknikk.


Relaterte blogginnlegg
Husarbeid
Ta en pause
PC-arbeid

Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar