onsdag 16. juni 2010

Hode og hale

Jeg skrev i forrige innlegg at hodet er den viktigste delen av kroppen. Alt det viktige skjer i forhold til hodet. Du ser, du puster, du lukter, du spiser og drikker, du hører og snakker. Når du snakker med noen gjør du det ansikt til ansikt.
Når du ønsker å gjøre en bevegelse blir det full aktivitet i områder i hjernen som planlegger bevegelse, og en avgjørende bit informasjon hjernen behøver er «hvor er hodet?».


Å være bevisst hvor hodet er kan være et hjelpemiddel til økt tilstedeværelse, i motsetning til bare å være «inni» hodet. Du kan også utnytte dominansen hodet har for å bli mer bevisst resten av kroppen. Du kan gjøre det ved å ha oppmerksomhet om både hodet og en annen «ende» av kroppen. Hensikten er å ha en opplevelse av lengden i kroppen din. Det kan ses som en forøvelse til å lære Alexanderteknikk.


Hode - bekken

Mellom hodet og bekkenet har du ryggsøyla di. Hvis du bruker for mye spenning når du beveger deg vil musklene dra hodet og bekkenet mot hverandre og skvise ryggsøyla. Ved å oppleve avstanden mellom hode og bekken kan du bevare lengden og ha indirekte kontroll over spenningene uten at du behøver å «slappe av».

Hvis du har for lite spenning, eller spenningen er feil fordelt, synker ryggsøyla sammen. Å ha bevissthet om lengde vil gjøre at noen muskler blir mer aktivert, arbeidet i ryggen blir bedre organisert og det blir lettere å være oppreist.


Du kan ha en opplevelse av hele bekkenet, eller være oppmerksom på halebein, eller sitteknutene.

Sitteknutene er nederst i bekkenet og nederst i kroppen din. Har du samtidig en følelse av issen, toppen av hodet, kan du ha en opplevelse av ditt private rom. Dette er rommet ingen andre kan okkupere, stedet der ingen andre kan være.

Det er fint å kunne glede seg over og nyte dette rommet, og bli fortrolig med det. Stress eller andre ubehagelige følelser gjør at vi trekker oss sammen. Ved å bokstavelig talt ta den plassen du trenger kan du lettere romme følelser og mestre situasjoner uten at du blir anspent. Det hjelper ingenting å klemme seg sammen, og du er ikke i veien for noen selv om du tar den plassen du behøver.


Størst nytte av denne måten å bruke oppmerksomheten på får du mens du er i aktivitet. Det er når du setter i gang bevegelse at de nødvendige områdene i hjernen skrus på for fullt. Hva slags bevegelse du vil eksperimentere med overlater jeg i denne omgang til din egen fantasi. Bevegelsen kan være stor eller liten. Forholdet hode-bekken er det lettest å være bevisst på mens du sitter, for da har du tydelig feedback fra sitteknutene. Så lenge bevegelsen innebærer endring av tyngdepunkt er det i prinsippet det samme for hjernen, det kan være nok å flytte armen.


Å oppleve avstander i kroppen finner noen helt naturlig, for andre virker det helt umulig. Uansett vil du måtte bruke tid på det, eksperimentere og jobbe med det for å kunne ha nytte av det i praksis. Selv om dette er noe du kan prøve ut på egen hånd er det som alltid mye enklere med individuell instruksjon fra en alexanderlærer.


Andre ender

Hva med de andre «endene» av kroppen, føtter og hender? Å være oppmerksom på hode-føtter kan være et alternativ til hode-bekken, spesielt når du står eller går. Oppmerksomhet om avstanden mellom hode og hender kan være nyttig i alt du gjør med hendene.

Men hender og føtter må jeg komme tilbake til en annen gang. Da jeg begynte å skrive blogg tenkte jeg at det kanskje ville bli vanskelig å ha nok ideer. Problemet er snarere å begrense seg. Ideene vil ingen ende ta.

Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar